ua en ru

США не мають наміру скасовувати навчання на Західній Україні у липні

США не мають наміру скасовувати навчання на Західній Україні в липні, незважаючи на російсько-українська конфлікт.

США не мають наміру скасовувати навчання на Західній Україні в липні, незважаючи на російсько-українська конфлікт. Про це повідомляє портал ArmyTimes з посиланням на заяву прес-секретаря європейського командування Збройних сил США Девіда Вестовера-молодшого.

Очікується, що навчання Rapid Trident-2014 пройдуть неподалік від Львова, і в них візьмуть участь військові підрозділи з Вірменії, Азербайджану, Болгарії, Канади, Грузії, Німеччини, Молдови, Польщі, Румунії, Великобританії, а також США і України.
Підготовка навчань повинна початися в травні.

"Планування буде тривати до тих пір, поки ми не отримаємо іншого розпорядження", - зазначив Вестовер.

Навчання повинні "сприяти регіональній стабільності та безпеці, зміцнювати можливості кооперації в рамках партнерства і зміцнювати довіру" між європейською армією ЗС США, сухопутними військами України, країнами-членами НАТО та партнерами. Навчання будуть спрямовані на відпрацювання миротворчих заходів, а не на "відображення удару ворожих загарбників", зазначив прес-секретар.

Нагадаємо, 11 березня на тлі російсько-українського конфлікту і повідомлень про можливу присутність російських військ на території Кримського півострова, для допомоги своїм партнерам по Північноатлантичному альянсу США направили 12 літаків-винищувачів F-16 і літак-заправник C-130 для проведення спільних навчань США і Польщі. Також для захисту повітряного простору над Балтикою до Литви були спрямовані 6 літаків-винищувачів F-15 і заправник KC-135. Крім того, НАТО повідомило, що починає розвідувальні польоти над Польщею і Румунією через ситуацію в Україні.

Європейське командування ЗС США щорічно проводить літні вчення з Україною і Росією. На тлі загострення конфлікту в Україні, 3 березня Пентагон заявив, що підготовка спільних навчань з Росією, які повинні були відбутися також у липні в Челябінській області (Atlas Vision-2014), була припинена. Вестовер повідомив, що російсько-американські навчання можуть бути перенесені на більш пізній термін у разі нормалізації відносин Москви і Вашингтона, однак додав, що без "завчасного планування" участь армії США в подібному заході може бути ускладнена.