ua en ru

США не втручатимуться в громадянську війну в Сирії, але можуть завдати "обмеженого удару", - Обама

США не втручатимуться в громадянську війну в Сирії , але можуть завдати "обмежений удар". Таку заяву зробив Президент Барак Обама під час звернення до нації.

США не втручатимуться в громадянську війну в Сирії , але можуть завдати "обмежений удар". Таку заяву зробив Президент Барак Обама під час звернення до нації.

"Я не пошлю війська в Сирію, удар буде обмеженим. Тільки Америка своїм обмеженим ударом може подати сигнал Асаду . Обмежений удар по Сирії може змусити диктатора Асада подумати двічі, перш ніж знову застосувати хімзброю", - сказав він.

"Люди кажуть, що ми не повинні бути світовим поліцейським. Я згоден. Я витратив 4,5 роки на те, щоб покласти край війнам, а не розв'язувати їх" , - заявив Обама , додавши , що після Іраку та Афганістану він зрозумів: ідея військових операцій не популярна в суспільстві.

"Америка - не світовий жандарм, але ідеали США , їх принципи , національна безпека опинилися під загрозою в Сирії", - зазначив президент. За його словами, у нього глибоко вкоренилося перевагу до мирного розв'язання спорів.

Сухопутний наступ, тривала повітряна кампанія та інші відкриті дії не повинні використовуватися в Сирії. Обама додав, що закликав конгрес відкласти голосування з сирійського питання, поки не закінчаться дипломатичні методи.

Війна в Сирії триває з березня 2011 р. , жертвами конфлікту стали понад 100 тис. осіб. Повстанці вимагають відставки президента Башара Асада , але глава держави не має наміру залишати посаду добровільно.

Нагадаємо, вчора Обама заявив, що підтримує пропозицію Росії про передачу сирійського хімзброї під міжнародний контроль. Сирія зі свого боку також погодилася передати міжнародному співтовариству свій арсенал хімічної зброї і висловилася за приєднання до Конвенції про заборону хімзброї.

Останнім часом вірогідність військового втручання західних сил в сирійський конфлікт різко зросла. Ряд країн, зокрема США, Франція і Великобританія , посилили свою риторику щодо режиму Асада після повідомлення про застосування в передмістях Дамаска хімічної зброї , в результаті чого нібито загинули більше 1 тис. мирних жителів.