ua en ru

США нагадали РФ виконання договору про ядерне роззброєння

США нагадали РФ виконання договору про ядерне роззброєння Фото: прапор США (pixabay.com)

До лютого 2018 року передбачено взаємне скорочення стратегічних ядерних боєзарядів

США виконали свої зобов'язання в рамках Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-II) в серпні минулого року і очікують, що РФ виконає свою частину угоди до 5 лютого. Про це заявила офіційний представник Держдепу США Хізер Нойерт, передає Reuters.

За її словами, поки рано говорити про невиконання Москвою своїх зобов'язань по роззброєнню.

"Москва неодноразово заявляла про свій намір своєчасно виконувати ці обмеження, і у нас немає підстав вважати, що цього не станеться", - підкреслила Нойерт.

Вашингтон очікує від Росії даних про виконання договору.

"Вашингтон і Кремль протягом найближчого місяця повинні обмінятися даними про хід виконання Договору, як це робилося протягом семи років", - додала вона.

Згідно з умовами угоди, яка набрала чинності 5 лютого 2011, у кожної сторони було сім років для скорочення стратегічних озброєнь.

Згідно з договором, до лютого 2018 року передбачено взаємне скорочення стратегічних ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників - до 700 одиниць.

Загальна кількість розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок МКБР, балістичних ракет підводних човнів і стратегічних бомбардувальників не повинна перевищувати 800 одиниць.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявив про необхідність термінової модернізації американського ядерного арсеналу.