ua en ru

США розпочнуть виведення значної частини військового контингенту з Афганістану в липні, - Обама

США розпочнуть виведення значної частини військового контингенту з Афганістану в липні. Про це Президент США Барак Обама повідомив після закінчення своєї зустрічі з радниками з національної безпеки, повідомляє РБК з посиланням на Associated Press. Разом з тим Президент не повідомив про темпи і часових рамок виведення військ. Відомо лише, що останній американський солдат повинен покинути територію Афганістану в 2014 р.
Обама знаходиться під великим тиском в афганському питанні. Підтримка військової операції серед населення неухильно знижується, конгрес все активніше наполягає на якнайшвидшому виведенні американського контингенту, а Міністерство оборони, навпаки, закликає главу Білого дому не поспішати з виведенням військ.
Виведення військ в 2011 р. передувало кардинально інше рішення Президента - в грудні 2009 р. він збільшив американську військову присутність в Афганістані на 30 тис. солдатів. В даний час американський військовий контингент в Афганістані налічує близько 100 тис. чоловік.