ua en ru

США почали будівництво в Очакові командного центру для українського флоту

США почали будівництво в Очакові командного центру для українського флоту Фото: США почали будівництво центру для ВМС України (flickr.com 29thinfantrydivision)

Будівництво розпочато в рамках програми військової підтримки України на 2018 рік

У місті Очаків Миколаївської області будівельні частини Військово-морських сил США приступили до будівництва центру оперативного управління флотом для ВМС України. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ВМС США.

Як повідомляється, роботи почалися 25 липня 2017 року, до цього з початку року боку розробляли і погодили проектну документацію і питання логістики.

Роботи ведуться в рамках програми з надання військової допомоги (Foreign Military Construction Sales, FMCS), будівництво здійснює перший мобільний будівельний батальйон морської піхоти США (NMCB 1), так звані Seabees ("Морські бджоли").

"Початок будівництва на Україні є значним досягненням для NMCB 1. Наша здатність підтримати в максимальному ступені прагнення України до Європи має стратегічне значення. Результатом стане поліпшення інфраструктури приймаючої сторони, підвищення її обороноздатності, зміцнення наших відносин і нові можливості для організації навчання", — сказав представник Seabees молодший лейтенант Джейсон Макгі.

Проект будівництва включає в себе будівництво самого центру оперативного управління, ремонтних майстерень, а також контрольно-пропускних пунктів по периметру бази.

У повідомленні говориться, що морські центри управління оперативного рівня покликані забезпечити гнучке управління ВМС у всьому діапазоні військових дій. Вони надають військовому командуванню інструменти управління флотом і забезпечують прийняття критично важливих рішень в складних ситуаціях. У складі такого центру може бути розгорнуто командний пункт, який підтримує безпосередній зв'язок з кораблями під час навчань.

Нагадаємо, США надали обладнання військового центру ЗСУ на 22 млн доларів.