ua en ru

США можуть вийти на світовий ринок зрідженого природного газу

США задумалися про вихід на світовий ринок зрідженого природного газу. Про це свідчить той факт, що перший завод з виробництва ЗПГ - Cheniere Energy (Х'юстон, Техас) отримав державний дозвіл на будівництво і експорт. Ще одинадцять на черзі.

Перевага США полягає в тому, що п'ять-десять років тому в країні було побудовано кілька підприємств по відновленню газу. Тоді передбачалося, що США будуть імпортувати газ, але ці об'єкти так і не були введені в експлуатацію. Зараз ведеться перетворення цих об'єктів в термінали зрідженого газу і експортні термінали. Так що частково інфраструктура вже існує, що повинно прискорити процес будівництва. Перший завод повинен бути запущений вже в 2015 році.

У Канаді вже є відповідні умови для експорту: завод у Кітіматі (Британська Колумбія, західне узбережжя Канади) отримав дозвіл на будівництво об'єктів по виробництву СПГ. Додатково в Британській Колумбії здійснюється ще сім проектів, які будуть запущені в 2016-2017 роках.

Експорт надлишку СПГ і природного газу із США і Канади серйозно змінить ситуацію в світі. Раніше провідну роль тут грав експорт СПГ з Близького Сходу. Компанія Cheniere змінить комерційну модель, по якій зріджений природний газ не відносився до природного, а прив'язувався до вартості сирої нафти на ф'ючерсних ринках. Тому коли коливалася ціна сирої нафти, те ж саме відбувалося і з СПГ. У той же час США пропонують найнижчу ціну природного газу на ринку. Тому Cheniere змінює модель бізнесу, розраховуючи прив'язати ціну СПГ до вартості природного газу в США під назвою Henry Hub, подібно Brent Crude. Це надасть значний вплив на розрив у цінах на сиру нафту і природний газ. Тобто в короткостроковій перспективі може відбутися зниження ціни на СПГ у світі.