ua en ru

США можуть зняти 40-річну заборону на експорт нафти

США можуть зняти 40-річну заборону на експорт нафти Фото: президент США Барак Обама

Остаточні умови поки не узгоджені

Конгрес США може до середи (16 грудня 2015 року) прийняти пакет законопроектів про державні витрати і оподаткування, який буде містити скасування 40-річного ембарго на поставки сирої нафти за кордон. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на радників конгресменів

Джерела, знайомі з ходом переговорів у конгресі, попереджають, що попередні домовленості, остаточні умови не узгоджені і немає повної впевненості в тому, що рішення про скасування нафтового ембарго буде включено в підсумковий пакет. Однак у його прихильників є підстави сподіватися на це.

"Ми відчуваємо обережний оптимізм з приводу того, що це буде частиною угоди, яка готується", - сказала сенатор Хайді Хайткамп.

За скасування ембарго активно виступають нафтові компанії, які стверджують, що експорт допоможе збільшити поставки багатьом виробникам, які страждають від низьких цін на нафту.

Палата представників за останні два місяці двічі голосувала за скасування ембарго, але Сенат так і не почав розглядати це питання, оскільки представники Білого дому виступали проти, заявляючи, що закон не потрібен, так як у адміністрації достатньо повноважень для вирішення цього питання. Про це сказав прес-секретар Білого дому Джош Ернест. Однак, за словами конгресменів, Білий дім не буде виступати проти всього пакету за витратами та податками, якщо дозвіл на експорт нафти буде його складовою частиною.

Нагадаємо, США оцінили втрати Росії від дешевої нафти в 100 млрд доларів.