ua en ru

США можуть ліквідувати представництво талібів в Катарі

США можуть ліквідувати представництво талібів в Катарі Фото: бойовики "Талібану" (YouTube screenshot)

Надії США на активізацію мирного процесу в Афганістані не виправдалися

Сполучені Штати Америки (США) можуть ліквідувати представництво ісламістського руху "Талібан" в Катарі. Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на власні джерела.

"Адміністрація глави США Дональда Трампа розглядає план, спрямований на закриття політичного кабінету талібів в Катарі, що викликало незвичайний внутрішній протест з боку посадових осіб Держдепартаменту", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, у Держдепартаменті вважають, що це підірве інтереси США в Афганістані і підірве "спроби Трампа витягнути Вашингтон з війни", про що твердять деякі нинішні і колишні чиновники США.

Зазначається, що ряд співробітників Держдепу, що спеціалізуються на Південній Азії, в кінці вересня надіслали представникам адміністрації послання, в якому попросили утриматися від закриття представництв талібів.

"Чиновники будуть продовжувати зусилля щодо припинення війни в Афганістані. Ми готові підтримувати процес примирення, і це не ставиться під питання", - заявила представник зовнішньополітичного відомства Хізер Нойерт.

При цьому вона додала, що у Вашингтоні є сумніви щодо готовності "Талібану" серйозно брати участь у врегулюванні конфлікту.

Так, представництво талібів в Досі було відкрито в 2013 році за підтримки влади США, Афганістану і Катару. Передбачалося, що дипломатичне відомство активізує переговорної процес, однак надії Вашингтона на це «не виправдалися".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що головний командувач армією США в Афганістані Джон Ніколсон закликав бойовиків терористичної організації "Талібан" приєднатися до мирного процесу в Афганістані.