ua en ru

США до 2014 р. обженуть Росію за видобутком нафти

США вийдуть на перше місце в світі з видобутку нафти, обігнавши Росію, наступного року, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (IEA).

США вийдуть на перше місце в світі з видобутку нафти, обігнавши Росію, наступного року, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (IEA). Про це повідомляє Reuters.

"Оскільки видобуток перевищував 10 мільйонів баррелів в добу протягом двох останніх кварталів, (США) можуть стати найбільшим не вхідним до ОПЕК виробником рідких вуглеводнів, обігнавши Росію, до другого кварталу 2014 року. І це не рахуючи біопалива і зростання нафтопереробки", - говориться у щомісячній доповіді IEA.

Офіційні дані США показали, що за рахунок значного зростання власного видобутку країна поступилася Китаю світовим лідерством в імпорті нафти.

За оцінкою IEA, завдяки американському видобутку постачання нафті з країн поза ОПЕК в 2014 році виростуть в середньому на 1,7 мільйона баррелів в добу, а в другому кварталі - на 1,9 мільйона, що стане рекордним зростанням з 1970-х років.

Агентство понизило прогноз середньодобового попиту на нафту ОПЕК наступного року на 100 тис. баррелів до 29 мільйонів. IEA зберегло прогноз зростання світового споживання на рівні 1,1 мільйонів баррелів в добу в 2014 році.

Видобуток нафти в ОПЕК, за оцінкою агентства, у вересні вперше майже за два роки впала нижче 30 мільйонів баррелів в добу через спад виробництва в Лівії і Іраку.

ОПЕК в четвер понизила прогноз попиту на свою нафту в четвертому кварталі і 2014 року. За даними джерел картеля, у вересні середньодобовий видобуток в ОПЕК складав 30,05 мільйона баррелів, що злегка перевищує встановлений організацією ліміт в 30 мільйонів.

Як повідомили сьогодні в МЕА, нафтовидобуток у світі у вересні 2013 р. скоротився на 625 тис. бар. - до 91,12 млн бар./день.