ua en ru

США вивчають можливості підтримки нормандського формату, - Держдеп

США вивчають можливості підтримки нормандського формату, - Держдеп Фото: Держдеп США

У ході візиту в Україну Тіллерсон намір обговорити з владою врегулювання конфлікту на Донбасі

Сполучені Штати Америки вивчають можливості для роботи з підтримки переговорного процесу в нормандському форматі і переговорів по імплементації мінських домовленостей з метою врегулювання ситуації в Україні. Про це заявив представник Державного департаменту США під час брифінгу щодо майбутнього візиту держсекретаря Рекса Тіллерсона до Києва, розшифровка якого опублікована на сайті Держдепу.

"Існує широка підтримка серед чотирьох країн щодо участі США, і в даний час ми розглядаємо питання про те, як найкраще підтримувати нормандський формат і переговори в Мінську", - заявив представник.

Він підкреслив, що всі учасники формату висловилися за те, "щоб залучити американських колег, з якими вони можуть працювати на переговорах, не як з членами нормандського формату, але в якості важливої ​​підтримки цього формату".

У Держдепі заявили, що США мають намір не обмежуватися переговорами тільки з Росією чи Україною щодо врегулювання ситуації і імплементації мінських домовленостей.

"Ми продовжимо працювати з усіма зацікавленими сторонами... Ми повністю підтримуємо "Мінськ", але ми не повинні виключати і розгляду інших варіантів, якщо буде щось, що може досягти тих же цілей найкращим чином, що було б прийнятним як для України, так і для Росії", - повідомив представник.

Він також поінформував, що в ході робочого візиту в Україну Тіллерсон має намір обговорити з українською владою хід реалізації реформ і врегулювання конфлікту на Донбасі.

"США мають намір висловити підтримку проведеним в Україні реформам в міру того, як Україна намагається сформувати сучасний, транспарентний і надійний уряд, який буде вести країну в бік європейської інтеграції... Під час зустрічей основна увага буде приділятися підтримці суверенітету і територіальної цілісності України і тому, як можна врегулювати конфлікт на сході України і відновити контроль над міжнародними кордонами держави", - зазначив чиновник.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що українська сторона не бачить необхідності в зміні діючих нормандського і мінського форматів переговорів по врегулюванню ситуації на Донбасі.