ua en ru

США і Швейцарія домовилися про обмін даними в податковій сфері

Влада США і Швейцарії домовилися про врегулювання спорів про американських вкладників, які вкривають грошові кошти від оподаткування в швейцарських банках. 

Влада США і Швейцарії домовилися про врегулювання спорів про американських вкладників, які вкривають грошові кошти від оподаткування в швейцарських банках. Про це йдеться в повідомленні Міністерства юстиції США.

Повідомляється, що для потреб цієї програми банки Швейцарії розбиті на чотири групи. Першу складуть 14 кредитних установ, щодо яких влада США вже почали розслідування,- "пробачати" їм американці не мають наміру.

До другої категорії віднесені установи, щодо яких є підозри, що вони допомагають американцям ухилятися від сплати податків. Такі банки зможуть укласти досудову угоду з регулюючими органами, сплативши штраф у розмірі 20% від загального обсягу коштів, що перебували на незадекларованих рахунках до 1 серпня 2008 року. Розмір штрафу зростає до 30% для рахунків, відкритих до кінця лютого 2009 року, і до 50% - для більш пізніх рахунків.

Від штрафу будуть звільнені банки третьої та четвертої категорій, поки не запідозрені в допомозі "ухильниками". При цьому банкам третьої категорії буде необхідно довести, що у них немає незареєстрованих рахунків американців. До четвертої категорії віднесені місцеві національні банки.

"Програма дозволить зміцнити наше партнерство з урядом Швейцарії та повернути податки в казну", - заявив генпрокурор США Ерік Холдер. Його заступник Джеймс Коул додав, що для громадян, які намагалися використовувати швейцарський закон про банківську таємницю і мали незадекларовані закордонні рахунки, настав час "вийти з тіні" і вирішити податкові проблеми з владою США.

Згідно з програмою, банки, щодо яких зараз не ведеться розслідувань, повинні повністю розкрити інформацію про міжнародні операції, надати детальні дані по кожному незадекларированному американцями рахунку. Крім того, банки повинні будуть закривати такі рахунки і повідомляти про переведення коштів в інші банки.

Швейцарія - найбільша податкова гавань світу, на рахунках в її банках, за даними Bloomberg, зберігаються кошти іноземців на загальну суму понад 2,2 трлн дол. Зараз США ведуть розслідування по справах про сприяння в ухиленні від сплати податків відносно більше десятка швейцарських банків, включаючи Credit Suisse і Julius Baer, а також місцевий підрозділ HSBC Holdings. У 2009 р. UBS погодився піти на угоду з американською владою, за умовами якої він сплатив 780 млн дол. штрафу і передав США дані про рахунки своїх клієнтів.

Нагадаємо, з 1 лютого 2013 р. в Швейцарії набув чинності ухвалений під тиском США закон " Про міжнародну допомогу в податкових питаннях", згідно з яким дані про дії іноземних клієнтів швейцарських банків можуть стати надбанням правоохоронних органів держав, з яких ті приїхали. Приводом для розкриття банківської таємниці можуть стати підозри в порушенні податкового законодавства. "У запитах має міститися опис дій клієнта банку. Запити, здійснені з метою отримання інформації про клієнтів, не будуть братися до уваги", - наголошувалося в повідомленні уряду Швейцарії.

США також досить довго тиснули на Швейцарію з метою укладання податкового договору, однак швейцарський парламент два рази його відхиляв.

США наполягали, щоб цей документ ухвалили в липні 2013 р. Інакше американці обіцяли ввести проти швейцарських банків штрафні санкції. США вимагали розкриття рахунків американців , які виводять гроші за кордон в обхід податкових органів.

Варто також нагадати, що на останньому саміті глав держав і урядів Євросоюзу, було ухвалено рішення про автоматичний обмін інформацією про вклади, що практично знищує поняття банківської таємниці .

Європейські лідери домовилися, по-перше, про те, що до кінця поточного року має бути оформлене посилення закону ЄС про стягування податку з відсотків по банківському вкладу. Фактично це означає кінець існування банківської таємниці для громадян за меж союзу. По-друге, Євросоюз має намір покласти край широко поширеній практиці великих концернів, які, використовуючи діри в національних законодавствах, виводять свої мільярдні прибутки від оподаткування. Відповідні пропозиції мають бути представлені вже в кінці 2013 року.