ua en ru

США і Пакистан домовилися про відновлення "повного партнерства", - держсекретар США

Державний секретар США Джон Керрі досяг домовленості з прем'єр-міністром Пакистану Навазом Шаріфом про відновлення "повного партнерства", підірваного атаками американських безпілотників, а також авіанальотом НАТО, в результаті якого в 2011 р. загинули 24 пакистанських солдати. Про це повідомляє Reuters.

За результатами зустрічі двох політиків в Ісламабаді Керрі підкреслив, що обидві сторони були дуже серйозно налаштовані на подолання наявних розбіжностей. Він запросив пакистанського прем'єра відвідати США для зустрічі з Президентом країни Бараком Обамою.

"Сьогодні важливим було те, що і США, і Пакистан продемонстрували намір видозмінити свої відносини, трансформувавши їх у повне партнерство і зробивши їх такими, якими вони мають бути, а також знайти вихід з окремих скрутних ситуацій, що стали дратівливими факторами у відносинах двох країн у минулому", - заявив Керрі. "Я впевнений, що прем'єр-міністр (Пакистану) серйозний в своїх намірах. Я знаю, що Президент Барак Обама теж", - підкреслив він.

Читайте також: Держсекретар США прибув до Пакистану для переговорів щодо ситуації в Афганістані

Незважаючи на заявлену готовність обох сторін залишити позаду колишні розбіжності, триваючі атаки американських безпілотників на північному заході Пакистану залишаються серйозною перешкодою на шляху до цієї мети. Як заявив радник із закордонних справ прем'єр-міністра Пакистану Сартадж Азіз, "атаки безпілотних літаків контрпродуктивні в питанні відносин" двох країн, підкресливши, що Пакистан хоче припинення подібної практики.

Що стосується чисельності американського військового контингенту на території сусіднього з Пакистаном Афганістану, то Керрі висловив упевненість в тому, що американська сторона прийде до угоди з даного питання своєчасно. "Ми звертаємо, а не виводимо", - підкреслив він.