ua en ru

США і ще 40 країн звернулися до ООН з скаргою на дії Росії в Криму

США і ще 40 країн звернулися до ООН з скаргою на дії Росії в Криму правил "під приводом" порушення прав етнічних росіян, які проживають на території півострова

США і ще 40 країн звернулися до ООН з скаргою на дії Росії в Криму правил "під приводом" порушення прав етнічних росіян, які проживають на території півострова, передає Associated Press. Будь-яких підтверджень цих порушень не існує, вважають подали скаргу країни.

Помічник заступника держсекретаря США Підлоги Шрифер в спільній заяві, озвученій на Раді з прав людини, зазначила, що дії Росії в Криму є прямим порушенням Статуту ООН, в якому міститься норма про поваги державного суверенітету.

Представник Держдепартаменту підкреслила, що США і приєдналися до них країни підтримують пропозицію верховного комісара ООН з прав людини Наві Піллай про проведення "негайного, повного і незалежного розслідування випадків порушення прав людини в Криму.

Також група країн на чолі США зажадала надання доступу спостерігачам ООН до всіх частин України і Криму і відкритої публікації результатів їх розслідування.