ua en ru

США та ЄC варто подумати про список українських чиновників, яким слід заборонити в'їзд до цих країн, - екс-посол США в Україні

США та Євросоюзу варто подумати про список українських чиновників, яким слід заборонити в'їзд до цих країн, каже екс-посол Сполучених Штатів в Україні Стівен Пайфер, передає BBC.

"Можливо, настав час для чиновників із США та ЄС провести консультації щодо доречності складання списку осіб з України, яким не видаватимуть візи для поїздок до Сполучених Штатів та країн-членів ЄС", - сказав Пайфер, виступаючи 1 лютого на слуханні в Сенаті США з приводу політичної ситуації в Україні.

На думку дипломата, навіть сама загроза такого списку може послати "сильний сигнал" Києву і мати "потужний вплив" на Президента України Віктора Януковича та його команду.

"Це поки що не заклик до тієї ізоляції, яку Захід застосував до Білорусі. Україна ще не опустилася до такого рівня. Однак Сполучені Штати і Європейський Союз мають шукати ефективні шляхи, щоб вивести пана Януковича з омани, начебто він може дотримуватися ще авторитарнішого курсу в своїй країні без наслідків для Києва у відносинах із Заходом", - додав екс-посол.

Нагадаємо, що Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) на своєму засіданні 26 січня прийняла резолюцію про стан демократії в Україні.