ua en ru

США і ЄС закликають інші країни підтримати створення заповідника в Антарктиді

Глави зовнішньополітичних відомств США, Франції, Австралії та Нової Зеландії, а також представник Євросоюзу закликали інші країни світу підтримати рішення про створення в море Росса біля берегів Антарктиди самого великого у світі заповідника та морської охороняється.

Глави зовнішньополітичних відомств США, Франції, Австралії та Нової Зеландії, а також представник Євросоюзу закликали інші країни світу підтримати рішення про створення в море Росса біля берегів Антарктиди самого великого у світі заповідника та морської охороняється (Marine protected area, MPA).

"Море Росса має важливе екологічне і наукове значення. Створення тут MPA перетворить регіон унікальну лабораторію для продовження морських досліджень, що забезпечить значні і довгострокові вигоди для збереження океану, в тому числі збалансованого використання його ресурсів", - наголошується в зверненні, підписаному, в тому числі держсекретарем США Джоном Керрі.

Із закликом підтримати пропозицію свого керівництва виступив посол США в Росії Майкл Макфол. "Ми закликаємо Росію приєднатися до створення заповідника в море Росса, найбільш недоторканої частини світового океану", - написав він у своєму мікроблозі.

Рішення про створення в море Росса і його околицях MPA загальною площею близько 2,3 млн кв. км може бути прийнято на засіданні Комісії по збереженню морських живих ресурсів Антарктики (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources, CCAMLR), яке відкриється в австралійському Хобарті 23 жовтня 2013 р.

США і ЄС закликають інші країни підтримати створення заповідника в Антарктиді

Фото: marine.rutgers

Питання про перетворення моря Росса в найбільший у світі заповідник розглядався на попередньому засіданні CCAMLR в липні 2013 року, однак тоді проти прийняття такого жорсткого заходу виступили представники Росії і України, а рішення CCAMLR приймаються тільки одноголосно.

"Дії російської делегації сповільнюють прогрес у справі захисту моря Росса і Східної Антарктики і ставлять під загрозу міжнародне співробітництво і добру волю, дві ключових складових, необхідних для глобального збереження морського середовища. Вкрай важливо, щоб країни, які направлять своїх представників на нараду у Хобарт, змогли знайти консенсус у питаннях захисту морської флори і фауни у водах Антарктики і захисту самих незайманих районах Світового океану на Землі", - заявив тоді представник Благодійного фонду П'ю (США) Андреа Кавана.

У свою чергу віце-президент Російської асоціації міжнародного права Олег Хлистів заявив, що CCAMLR повинна знайти взаємоприйнятне рішення, а односторонні заходи, які ігнорують інтереси інших, неприпустимі.

"Раз заперечують Росія, Україна, ряд інших країн, то треба, мабуть, довести їм, що це доцільно. При цьому із того переліку країн, які згадуються як автори ініціативи, зокрема ні Франція, ні США, там промислом не займаються. Цей антарктичний район для них з точки зору рибальства байдужий", - зазначив О.Хлыстов.

Головною причиною суперечок навколо цього району Антарктики експерти називають приховані тут величезні і поки незаймані запаси нафти і природного газу. Нагадаємо, що в даний час видобуток в Антарктиці будь-яких корисних копалин повністю заборонена, проте вже в 2048 р. міжнародний Договір про Антарктику, укладений у 1959 р. і встановлює "нічийний" статус "білого континенту" може втратити чинність. А між тим ряд країн (Великобританія, Норвегія, Австралія, Франція, Нова Зеландія, Чилі й Аргентина), як і раніше, офіційно заявляють претензії на антарктичні території, посилаючись на те, що встигли оформити їх до вступу в силу Договору про Антарктику. Зокрема, саме Нова Зеландія вважає свою так звану Територію Росса, яка називається "ключовою зоною відповідальності" збройних сил країни.

США і Росія претензій на територіальний суверенітет в Антарктиці не заявляли, проте залишили за собою право пред'явити права на землі, відкриті своїми мореплавцями.

Таким чином вже через кілька десятків років холодні антарктичні території можуть стати приводом для запеклих суперечок. І всі спроби ввести в окремих районах Антарктики особливий статус влади РФ розглядають як спробу витіснити Росію з регіону напередодні його переділу.

Море Росса розташоване біля берегів антарктичних Земель Вікторії і Мері Берд, між мисами Адер і Колбек. Площа моря Росії складає близько 439 тис. кв. км, глибина сягає майже 3 км. Південна частина моря покрита найбільшим у світі шельфовим льодовиком Росса. Відкрита частина моря майже цілорічно зайнята дрейфуючими льодами, серед яких зустрічаються гігантські айсберги. Влітку утвориться широка смуга чистої води, що дозволяє судам підійти до бар'єра шельфового льодовика.