ua en ru

США хочуть припинити держфінансування МКС

США хочуть припинити держфінансування МКС Фото: білий дім, офіційна резиденція президента США (obamawhitehouse.archives.gov)

Білий дім розробляє план приватизації МКС з 2025 року

Адміністрація президента США Дональда Трампа планує до 2025 року приватизувати Міжнародну космічну станцію (МКС), зробивши цей проект приватним комерційним підприємством. Про це в неділю, 11 лютого, повідомляє газета The Washington Post з посиланням на внутрішній документ NASA.

Зокрема, стало відомо, що Білий дім має намір припинити державне фінансування МКС, однак він не збирається відмовлятися від орбітальної станції і розробляє план її передачі в приватне володіння.

"Рішення припинити пряму федеральну підтримку МКС в 2025 році не означає, що сама станція буде повернута з орбіти до того часу", - йдеться в документі.

За інформацією видання, очікується, що в проекті бюджету на 2019 фінансовий рік, який повинні оприлюднювати 12 лютого, адміністрація Трампа запросить 150 млн доларів на розвиток "комерційних структур і можливостей" для забезпечення приватизації МКС.

За оцінкою видання, плани Білого дому, ймовірно, зіштовхнуться з критикою на Конгресі, так як США витратили майже 100 млрд доларів на будівництво та обслуговування станції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національне управління з повітроплавання і дослідженню космічного простору США (NASA) оголосило про продовження роботи Міжнародної космічної станції (МКС) до 2024 р.