ua en ru

США та 11 держав підписали угоду про Транстихоокеанське партнерство

США та 11 держав підписали угоду про Транстихоокеанське партнерство Фото: США та 11 держав підписали угоду про Транстихоокеанське партнерство

Це є найбільшою американською торговельною угодою з 1994 року

США та 11 держав досягли угоди за договором про Транстихоокеанське партнерство (Trans-Pacific Partnership). Домовленість передбачає створення зони вільної торгівлі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, передає Bloomberg.

Як відзначає агентство, це є найбільшою американською торговельною угодою з 1994 року, коли США підписали угоду про створення Північноамериканської зони вільної торгівлі (НАФТА) з Канадою і Мексикою.

Крім США членами партнерства стали Австралія, Бруней, В'єтнам, Канада, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур, Чилі і Японія.

Передбачається, що зона вільної торгівлі між цими країнами буде охоплювати приблизно 40% світової торгівлі. Переговори про угоду тривали більше п'яти років. Досягнення домовленості було однією з головних цілей президента США Барака Обами в економічній сфері.

Як пише The Wall Street Journal, ТТП дозволить США протистояти Китаю в Тихоокеанському регіоні. Угода регулює велике коло питань, пов'язаних з охороною інтелектуальної власності, інвестиціями, фінансами, митним співпрацею, сільським господарством, медичної та іншими сферами.

ТТП забезпечить країнам тихоокеанського узбережжя безмитну торгівлю у випадку з більшістю товарів і суттєво знизить тарифи на інші. Угода повинна усунути близько 18 тис. мит, якими американські товари оподатковувалися в різних країнах. Інші тарифи будуть значно мінімізовані.

Нагадаємо, США і ЄС готуються зберегти санкції проти Росії в 2016 р.