ua en ru

США і ЄС підтримали енергетичні реформи в Україні

США і ЄС підтримали енергетичні реформи в Україні Фото: США (Джон Керрі) і ЄС (Федеріка Могеріні) підтримали енергетичні реформи в Україні

США, ЄС і Канада будуть тісно співпрацювати з Україною для її поступової інтеграції в європейський енергетичний ринок

Сполучені Штати Америки і Європейський союз виступили в підтримку енергетичних реформ в Україні і проти використання енергоресурсів як зброї на політичній арені. Про це говориться в спільній заяві США і ЄС за підсумками, минулої 4 травня 2016 року, Ради з енергетики, передає Deutsche Welle.

Співголовами засідання були держсекретар США Джон Керрі і голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні.


У підсумковій заяві особливу увагу приділено енергетичній безпеці ЄС, для цього учасники Ради будуть шукати нових постачальників та різні маршрути постачання енергоресурсів.

Рада відзначила важливу роль України в транзиті природного газу в Європейський союз. США, ЄС і Канада мають намір співпрацювати з Україною для складання плану на випадок непередбачених обставин взимку, а також розробки низки заходів для підвищення енергобезпеки країни.

Коригування цін на енергоносії, прогрес у розукрупненні державної нафтової і газової компанії "Нафтогаз", створення незалежного регулятора і закону про ринок електроенергії та інші енергореформи, що проводяться в Україні, були підтримані учасниками засідання. За їх словами, в Україні поступово і успішно йде процес інтеграції в європейський енергетичний ринок.

Також Рада підкреслила, що вирішальну роль в альтернативному газопостачанні центру і південного сходу Європи буде грати "Південний газовий коридор", включаючи будівництво Трансадріатичного трубопроводу, трубопроводу Болгарія-Греція та будівництво терміналів зрідженого природного газу в Хорватії.

Через "Південний газовий коридор" планується транспортувати 10 млрд кубометрів азербайджанського газу з каспійського регіону до Європи через Грузію і Туреччину.

Нагадаємо, раніше Керрі заявив, що Україна вперше отримала більше газу з Європи, ніж з Росії.