ua en ru

США будуть просити ООН розморозити активи Каддафі на 1,5 млрд дол

США мають намір просити ООН розморозити активи лідера Лівії Муамара Каддафі на 1,5 млрд дол. Відповідна резолюція буде представлена найближчим часом, повідомив представник американської місії Марк Корнблау. Він зазначив, що активи будуть розморожені в американських банках і будуть направлені на "термінові гуманітарні потреби" у Лівії, передає Associated Press.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що Франція і її партнери по ООН працюють над проектом нової резолюції по Лівії. Документ дозволить розблокувати заморожені на європейських рахунках лівійські гроші, відносно яких зараз діють міжнародні санкції. Поки робота над проектом резолюції знаходиться на попередній стадії, але дискусії продовжуються, і це питання буде обговорюватися в найближчі дні на засіданнях в Катарі, Туреччини і США.

Раніше повідомлялося, що ФРН готова виділити із заморожених активів Каддафі лівійським повстанцям 100 млн євро. Передбачається, що ці кошти підуть на фінансування відновлювальних робіт у Лівії і на гуманітарні потреби. Як уточнили представники німецького уряду, відповідну угоду було підписано, однак для перерахування коштів на рахунок Перехідної національної ради Лівії необхідна відповідна резолюція ООН. Всього на німецьких рахунках знаходиться близько 3,7 млрд євро лівійських грошей.