ua en ru

США голосуватимуть в ООН проти підвищення статусу Палестинської адміністрації до "держави-спостерігача"

Сполучені Штати мають намір голосувати 29 листопада на засіданні Генеральної асамблеї ООН проти підвищення статусу Палестини до "держави-спостерігача". Про це заявила представник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд, яка назвала ініціативу президента Палестинської адміністрації Махмуда Аббаса "помилкою", повідомляє радіо "Свобода".

Проти буде голосувати й Ізраїль. Німеччина та Велика Британія, як передбачають, утримаються при голосуванні.

Генеральна асамблея ООН має в четвер голосувати з приводу заявки Палестинської національної адміністрації про визнання за Палестиною статусу "спостерігача, держави-не члена ООН", що означало б непряме визнання палестинської державності. Нині палестинське представництво в Генасамблеї має статус "спостерігача, недержавного утворення".

Понад рік тому Махмуд Аббас також подавав до ООН офіційну заявку з проханням прийняти Палестину до ООН як незалежну державу; Рада безпеки ООН передала цю заявку на розгляд до свого комітету в справах членства, а Сполучені Штати Америки, які є одним із постійних членів, заявили, що вдадуться до свого права вето, якщо Рада безпеки голосуватиме на підтримку палестинської заявки.

Істотна більшість держав-членів ООН, цілком ймовірно, підтримає палестинську ініціативу. Серед країн, які вже заявили про це - низка держав-членів ЄС, зокрема Франція, Греція, Іспанія та Австрія, а також Росія, Китай і Туреччина.

Читайте також: Росія буде голосувати у Генасамблеї ООН за надання Палестині статусу держави-​​спостерігача, - МЗС РФ