ua en ru

У США на акції пам'яті у Фергюсоні почалася перестрілка

У США на акції пам'яті у Фергюсоні почалася перестрілка Фото: AFP

В цілому пам'ятні заходи пройшли мирно

Поліція американського штату Міссурі повідомляє про запеклу перестрілку на акції протесту в місті Фергюсон, приуроченій до річниці вбивства Майкла Брауна, беззбройного 18-річного чорношкірого юнака, застреленого білим поліцейським Дарреном Вілсоном, передає ВВС.

У поліцейському управлінні округу Сент-Луїс повідомили, що над натовпом пролунали кілька пострілів, один з офіцерів відкрив у відповідь вогонь.

За наявними даними, щонайменше одна людина отримала поранення, проте поліція інформацію про постраждалих поки не надала.

Крім того, за словами очевидців, невідомі пограбували один з магазинів, розташованих неподалік від місця проведення акції.

В цілому пам'ятні заходи у Фергюсоні, у яких взяли участь сотні людей, пройшли мирно. Перед початком траурної ходи присутні випустили на волю двох білих голубів, а потім на чотири з половиною хвилини замовкли: приблизно чотири з половиною години тіло Брауна пролежало на вулиці після його вбивства.

Інцидент у Фергюсоні в серпні минулого року дав початок цілій хвилі протестних виступів по всіх Сполучених Штатах Америки. Нерідко вони призводили до відкритого протистояння і сутичок з поліцією.

Протестний рух отримав додатковий імпульс у листопаді минулого року, коли велике журі прийняло рішення не пред'являти Вілсону звинувачень. Тоді ж сам Вілсон, який стверджував, що діяв у рамках самооборони, звільнився з поліції.

У березні було опубліковано результати розслідування департаменту юстиції, які показали, що в поліцейському управлінні Фергюсона широко поширені расові забобони. Публікація доповіді призвела до серії відставок високопоставлених осіб, у тому числі глави міської поліції.

Як повідомлялося, в березні поновилися протести у Фергюсоні (США), які спочатку спалахнули після вбивства чорношкірого підлітка білим поліцейським у серпні 2014 р.