ua en ru

Засоби зв'язку для ЗСУ: журналісти викрили Пашинського в лобіюванні турецької компанії

Засоби зв'язку для ЗСУ: журналісти викрили Пашинського в лобіюванні турецької компанії Фото: Сергій Пашинський

Пашинський може бути причетний до лобіювання Aselsan в питанні забезпечення українських військових засобами зв'язку

Народний депутат України, голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський може бути причетний до лобіювання турецької компанії Aselsan в питанні забезпечення українських військових засобами зв'язку. Про це йдеться в статті журналістів Олексія Дейнеко та Наталі Петренко "Сімейний бізнес: чому українська армія може залишитися без якісних засобів зв'язку".

Зокрема, автори відзначають, що в загальновизнану світову четвірку кращих виробників засобів військового зв'язку входять: американці - Harris Corporation, ізраїльтяни - Elbit Systems, французи - Thales Group і німці - Rohde&Schwarz. З початком збройного конфлікту на Донбасі у 2014 році лідери офіційно з'явилися в Україні.

В кінці 2015 року Міністерство оборони України підписало перший контракт з Elbit на постачання професійного обладнання для УКХ-зв'язку на 4 млн доларів. Відзначається, що Elbit Systems - найбільша приватна Ізраїльська оборонна компанія, що поставляє свою продукцію в більш ніж 50 країн світу і в більш ніж 10 країн НАТО.

Крім того, підкреслюють автори матеріалу, у Elbit зародилася перша у світі "ізраїльська цифрова армія", а сама компанія є єдиним постачальником засобів зв'язку і АСУ для Цагалу.

При цьому, за даними у статті, у вересні 2016 року генерал-майор, начальник військ зв'язку ЗСУ Володимир Рапко заявив, що йому нав'язують організувати демонстрацію від турецької компанії Aselsan. Як зазначається у публікації, пропозиція генерал-майору надійшла зі сторони Сергія Пашинського, чий 26-річний син Антон очолив другий департамент державного госпрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства "Спецтехноекспорт" державного концерну "Укроборонпром".

Ізраїльська сторона пропонувала провести незалежні порівняльні випробування засобів військового зв'язку виробництва Aselsan і Elbit Systems LTD і за результатами прийняти рішення про постачальника устаткування для армії. За даними авторів, міністр оборони видав особливий наказ про проведення порівняльних випробувань засобів зв'язку двох виробників Elbit і Aselsan.

В МОУ і в РНБО була запропонована методика проведення незалежних випробувань за стандартами НАТО, а також озвучені наміри залучити до випробувань європейських фахівців у галузі військового зв'язку. При цьому, зазначають автори, у питаннях проведення порівняльних випробувань ізраїльська сторона зіткнулася з явними інтересами турецької компанії Aselsan з боку Сергія Пашинського і Володимира Рапка.

"З тим же завзяттям, з яким колись генерал ратував за покупку ізраїльського обладнання, генерал-майор зараз захищає турків... Начальник військ зв'язку, схоже, забуває, що розпоряджається не особистими грошима, а коштами, виділеними народом України на підвищення оборонної могутності держави, та у разі неправильного вирішення буде відповідальним за життя військовослужбовців, втрачені в разі використання неякісних засобів зв'язку в умовах бойового конфлікту", - наголошується в статті.