ua en ru

Середня вартість бізнесів на ринку M&A України в 2012 р. впала в 3 рази - до 83 млн дол., - E&Y

Середня вартість бізнесів на ринку M&A України в 2012 р. впала більш ніж в 3 рази - до 83 млн дол. Про це заявив старший консультант відділу корпоративних фінансів та M&A Ernst&Young в Україні Станіслав Картавих.

"Кризові явища в світі негативно позначилися на вартості угод українського M&A ринку. Середня вартість бізнесів на ринку M&A в 2011 р. становила 280 млн дол., у 2012 - знизилася до 83. Також збільшився розрив між заявленою вартістю угод і фактичною вартістю при закритті. Кількість угод також істотно скоротилася, що відображає загальносвітові тенденції", - підкреслив Картавих.

Він відзначив, що інвестори і власники бізнесів залишаються вкрай стриманими в оцінках перспектив світової економіки, а також консервативно дивляться на розширення бізнесу шляхом поглинань. В той же час, перетікання капіталу в країни групи БРІК свідчить про те, що сприятливий макроекономічний фон і довгострокові перспективи високих прибутків залучають інвесторів.

Загалом, за даними E&Y, в 2012 р. продовжився спад на світовому ринку злиттів і поглинань: загальна вартість угод знизився на 47% з рекордних 4,3 трлн дол., зафіксованих в 2007 р., до прогнозних 2,25 трлн дол., а їх кількість зменшилася на 21% - до 46 701 в 2007 р. до 36 865 в 2012 р.

"У 2013 році міжнародні корпорації найохочіше будуть інвестувати в Китаї, - прогнозують експерти. - У п'ятірку найбільш привабливих з цієї точки зору країн також входять Індія (третє місце) і Бразилія (четверте місце). У цей список також увійшли Німеччина (п'яте місце) і США (друге місце), і це дає надію на відновлення в 2013 році активності на розвинених ринках M&A".

Читайте також: Erste Group продає "Фидобанку" свою українську "дочку" за 83 млн дол.