ua en ru

Серед фігурантів справи MH17 може бути генерал-полковник Росії, - розслідування

Серед фігурантів справи MH17 може бути генерал-полковник Росії, - розслідування Фото: MH17 (скріншот youtube.com DELFI Video)

Чоловік фігурує під позивним "Дельфін"

Серед фігурантів справи катастрофи Boeing-777 рейсу MH17 в Україні в 2014 році може бути генерал-полковник Російської Федерації (РФ). Про це йдеться у спільному розслідуванні Міжнародної групи Bellingcat і видання РФ The Insider.

"Ідентифікувано одну з ключових фігур, яка може бути причетна до збивання в небі над Донбасом літака "Малайзійських авіаліній", - йдеться в повідомленні.

Згідно з розслідування, чоловік, про якого йдеться в розслідуванні фігурує під позивним "Дельфін" на записах перехоплених телефонних розмов, опублікованих Службою безпеки України незабаром після катастрофи літака, а пізніше - Міжнародною слідчою групою з розслідування катастрофи під керівництвом Нідерландів.

Так, експерти стверджують, що "Дельфін" - це генерал-полковник армії РФ в запасі, діючий головний інспектор Центрального військового округу Міністерства оборони РФ Микола Ткачов.

За даними розслідувачів, вони вивчили записи телефонних переговорів, всього 5 аудіофайлів, на яких "Дельфін", зокрема, вказує своє ім'я - "Микола Федорович", обговорює з іншим фігурантом під псевдонімом "Оріон" підготовку до транспортування предмета, для якого потрібно кран, і цей "предмет треба завантажити, замаскувати і відвезти".

Експерти Bellingcat і The Insider отримали свіжі записи голосу Миколи Ткачова, записавши з ним велике інтерв'ю про Суворовське військове училище в Єкатеринбурзі. Ці зразки голосу разом з аудіозаписами відправили на експертизу в два незалежних дослідницьких інститути - в Денвері (США) і Литві.

Результати аналізу голосів показали, що з великою ймовірністю голос на плівках належить одному і тому ж людині. Втім, сам Ткачов у телефонній розмові з журналістами спростував причетність до подій на сході України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спецслужби РФ намагаються вплинути на громадську думку катастрофі MH17 на Донбасі влітку 2014 року з допомогою поширення фейкових новин в Нідерландах.