ua en ru

Попит на столичну нерухомість впав ще на 20%

Обсяги продажів на столичному ринку нерухомості знизилися на 20%. Про це повідомили в консалтинговій компанії SV Developmen.За листопад на вторинному ринку купівлі-продажу, за її даними, було оформлено 433 угоди (для порівняння, у жовтні - 521), на первинному - 511 (644).

Обсяги продажів на столичному ринку нерухомості знизилися на 20%. Про це повідомили в консалтинговій компанії SV Developmen.
За листопад на вторинному ринку купівлі-продажу, за її даними, було оформлено 433 угоди (для порівняння, у жовтні - 521), на первинному - 511 (644).

Основною причиною падіння інтересу до нерухомості називають курсову нестабільність.
"Листопадовий криза став першим з початку року, коли забудовники практично миттєво, протягом кількох днів, підвищили ціни на квадратний метр слідом за зміною курсу з 12,95 грн/$ до 16 грн/$. Причому робили це все: і державні, і приватні компанії. Таким чином, первинка слідом за вторічкой показала, що теж прив'язана до долара", - прокоментував ситуацію аналітик SV Development Сергій Костецький.

При цьому в листопаді на вторинному ринку було виставлено на продаж майже 18,9 тис. квартир, що на 2,6% менше, ніж у жовтні. Таким чином, нових господарів знайшли всього 2,3% продаваних квартир.
За даними ІАП "Столична нерухомість", в листопаді середня гривнева вартість представлених на вівторковому ринку до продажу в Києві 1-4-кімнатних квартир склала 27 тис. грн за кв. м. Це на 15,6% більше, ніж у жовтні. У доларовому еквіваленті протягом місяця середньозважена ціна пропозиції зменшилася на 0,8% - до $1784 за квадрат. При цьому в деяких районах вона навіть зростала: в Дарницькому - на 0,3%, Солом'янському - на 0,3%, і в Печерському - на 0,1%. В інших районах столиці зменшення середньої вартості квартир склало від 0,1% до 1,7%. За рік, з листопада 2013 року, середня ціна за 1 кв. м квартир у гривнях збільшилась на 68,3%, а в доларах знизилися на 10,9%.

У структурі пропозиції нерухомості переважають квартири, розташовані на Правому березі - 47%. Житло, розташоване на Лівому березі складають 31% від загальної кількості, в Центрі Києва - 22%. Зниження кількості пропозицій спостерігалося в Центрі Києва - на 6,1%, на Правому березі - на 2,6%. На Лівому березі зафіксовано зростання пропозиції - на 0,1%.
У листопаді 2014 р. середня вартість квартир у новобудовах Києва виросла на 3,65% і досягла 16,4 тис. грн./кв. м. За рік нові квартири подорожчали на 23,6%. Найбільше піднялися ціни на квадратні метри в об'єктах бізнес-класу - на 8,37% (до 19,6 тис. грн./кв. м), преміум-клас подорожчав на 2,07% - до 27 тис. грн./кв. м.). Найменше цінники підвищувалися в економ-класі - на 0,35% (до 11,1 тис. грн./кв. м.). "У трьох новобудовах економ-класу ціна квадрата підвищена на 300-500 гривень, у трьох будинках бізнес-класу на 1500-2000 грн", - навели приклад аналітики ІАП "Столична нерухомість".

Сергій Костецький припускає, що в грудні ціни в новобудовах підвищуватися не будуть, але і масових передноворічних акцій теж чекати не доводиться. "Акції будуть - але тільки на самі "незручні" квартири (користуються найменшим попитом - Авт.). Основним завданням забудовників у цьому році буде зберегти рівень ліквідності, адже велика частина квартир (понад 80%) були куплені протягом року за повну вартість. З людей зібрали кошти за курсом 8-10 грн.за у.е., а добудовувати об'єкти змушені вже в змінених умовах. Постачальники будматеріалів будуть підвищувати ціни, подорожчає і логістика", -пояснив ситуацію Сергій Костецький.

Експерти відзначають, що в листопаді левова частка угод на ринку нерухомості здійснювалася не для переїздів новоселів, а з метою зберегти кошти.

"Інвестиційними їх вважати складно, адже неможливо прогнозувати в нинішніх умовах, принесе вкладення коштів у нерухомість дохід у майбутньому. Це скоріше альтернатива банківському депозиту. Але серед покупців новобудов в листопаді близько 40% були ті, які поспішали вкласти обесценивающуюся гривню в квадрати", - вважає аналітик City Development Solution Вікторія Погасій. Сергій Костецький оцінює частку таких інвесторів навіть вище: "У деяких новобудовах до 80% покупців було як раз такої категорії, вибирали квартиру "не для житла". Цікавилися вони і вторинки". Однак цей ресурс, зазначає експерт, вже майже вичерпано. "Хто хотів перекласти депозити в квадрат" вже це зробив. Гроші у населення закінчуються", - резюмував Костецький.
Джерело: gazeta.ua