ua en ru

Фахівці титанової галузі просять Порошенко взяти під особистий контроль ситуацію з "Сумихімпромом"

Громадська робоча група з вирішення проблемних питань титанової галузі України звернулася до Президента України Петра Порошенка зі скаргою на відмову заступника голови ФДМ Юрія Нікітіна ініціювати створення Міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності ПАТ "Сумихімпром", майже 100% акцій якого належить державі. Копія документа направлена також прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку, в. о. голови ФДМ Дмитру Парфененку.

"Ініціатива щодо створення Міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності "Сумихімпром" покликана забезпечити створення єдиного центру прийняття рішень, вироблення єдиного системного підходу державних органів і кредиторів "Сумихімпром", які є підприємствами державної форми власності, до вирішення проблеми відновлення платоспроможності "Сумыхммпром" та відстоювання інтересів держави у справі про банкрутство "Сумихімпрому", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, 10 жовтня Громадська робоча група звернулася до Кабінету міністрів з пропозицією про створення Міжвідомчої робочої групи з питань відновлення платоспроможності "Сумихімпрому". 13 жовтня секретаріат Кабміну передав це звернення до ФДМУ для прийняття Фондом рішення про створення Міжвідомчої робочої групи. 28 жовтня заступник голови ФДМ Нікітін у своєму листі повідомив, що вважає створення Міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності "Сумихімпром" недоцільним.

Члени Громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України у своєму зверненні до Президента акцентують увагу на тому, що питання створення Міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності "Сумихімпром" є не тільки важливим, але і вимагає негайного вирішення.

"Це пов'язано з тим, що завдяки діям підконтрольних Дмитру Фірташу і Сергію Льовочкіну осіб, які фактично здійснюють управління ПАТ "Сумихімпром" вже тривалий час, створені юридичні підстави для прийняття господарським судом рішення про його ліквідацію. Ліквідація "Сумихімпром" вигідна лише Фірташа і Льовочкіна, оскільки дозволить їм вивести з державної власності цінні майнові активи підприємства, в той час як держава втратить унікальні виробничі потужності титанової та хімічної галузей, які, до того ж, забезпечують переробку продукції державних Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК", - йдеться у зверненні Громадської робочої групи.

Члени Громадської робочої групи просять Президента України взяти під особистий контроль діяльність ФДМ щодо захисту інтересів держави у справі про банкрутство "Сумихімпром" і підтримати перед Кабміном і ФДМ ініціативу Громадської робочої групи щодо необхідності створення Міжвідомчої робочої групи з питань відновлення платоспроможності "Сумихімпром".

З необхідністю створення Міжвідомчої робочої групи по відновленню платоспроможності ПАТ "Сумихімпром" згодні і представники експертного співтовариства. "Без координації зусиль державних органів, задіяних у процесі відновлення платоспроможності "Сумихімпром", позитивне для інтересів держави рішення проблеми неможливо. Тому необхідно створити Міжвідомчу робочу групу з відновлення платоспроможності "Сумихімпром". Немає іншого шляху збереження "Сумихімпрому" як найбільшого вітчизняного виробника хімічної продукції", - стверджує віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.