ua en ru

Спецфонди для доплат чиновникам МІУ і МінАП сприятимуть корупції, - політолог

Секретні зарплатні спеціальні фонди, які існують в Міністерствах інфраструктури та агрополітики, будуть сприяти корупції. Таку думку у своєму Facebook висловив політолог Вадим Карасьов.

На його думку, останнім часом українська влада занадто захопилася ідеєю доплат чиновникам.

"Саакашвілі минулого тижня похвалився, що співробітникам його адміністрації будуть доплачувати американці. Міністр юстиції Петренко заявив, що до кінця року за рахунок дотацій з ЄС уряд створить спеціальний фонд, з якого доплати почнуть отримувати чиновники Кабміну", - підкреслив експерт.

За його словами, держслужбовці, "які вирішують багатомільйонні питання", не повинні працювати за кілька тисяч гривень. Однак підвищувати зарплати, вважає Карасьов, необхідно офіційно, шляхом внесення змін у бюджет.

"Чому просто не підвищити оклади відповідальним працівникам Кабміну шляхом внесення поправок до бюджету? Боїтеся публічності? Не хочете, щоб потім у вас запитали, чому економічні показники країни продовжують котитися в прірву, хоча міністри, їх заступники, начальники департаментів і т. д. отримають зарплати не менше, ніж у європейських колег?", - зазначив Карасьов.

Коментуючи ситуацію, яка склалася в МІУ і МінАПК, де високопосадовці отримують доплати в розмірі від 3 до 50 тисяч доларів, політолог зазначив, що ці люди працюють в інтересах того, хто платить їм "зарплату в конвертах".

"Істинним роботодавцем чиновника в такому випадку стає не Кабмін, парламент чи народ, а той, хто наповнює фонд грошима. У випадку з МІУ і МінАПК, якщо вірити пресі, доплати виробляє радник глави АП Михайло Бейлін. Все зрозуміло - більшість "людей Бейліна" прийшли з бізнесу. "Радник" як куратор за відомствами від АП, знайшов їх, зацікавив. В тому числі і матеріально. Але в чиїх інтересах тепер працюють ці люди? Кому віддають замовлення на тендерах? З чиїми фірмами підписують угоди про співпрацю? Під кого прописують нормативну базу? Відповідь, мені здається, очевидна. В інтересах того, хто платить зарплату", - резюмував експерт.

Спецфонди для доплат чиновникам МІУ і МінАП сприятимуть корупції, - політолог

Фото: схема корупційної вертикалі Михайла Бейліна

Нагадаємо, в пресі пройшла інформація, що радник глави президентської адміністрації Михайло Бейлін доплачує великі суми чиновникам Міністерства інфраструктури та агропромислової політики. За 50 тисяч доларів отримують міністри, по 25-30 тисяч - їх заступники, від 3000 до 7000 дол. - аналітики та керівники департаментів. Самого Бейліна в пресі називають "наглядачем" від АП за МінАПК і МІУ.