ua en ru

SpaceX запустить найпотужніший комп'ютер, коли-небудь відправлений на орбіту

SpaceX запустить найпотужніший комп'ютер, коли-небудь відправлений на орбіту Фото: SpaceX (facebook.com/SpaceX)

Комп'ютер зможе збирати великі обсяги даних і швидко відправляти на інші комп'ютери

Американська компанія Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) запустить найбільш потужний комп'ютер, коли-небудь відправлений на орбіту. Про це повідомляє CNN.

"Запуск ракети-носія Falcon 9, яка відправить до МКС космічний корабель Dragon, має відбутися в понеділок, 14 серпня 2017 року. Одним із предметів на борту буде суперкомп'ютер, побудований Hewlett Packard Enterprise (HPE, Tech30), що отримав назву Spaceborne Computer", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, в разі успіху операції, апарат може стати самим потужним комп'ютером, який коли-небудь працював в космосі.

Наголошується, що суперкомп'ютер має дуже потужну апаратну частину, яка може збирати величезні обсяги даних і відправляти результати на інші комп'ютери всього за кілька митей.

За словами інженера HPE Марка Фернандеса, який очолює цей експеримент, суперкомп'ютер зможе зробити один трильйон обчислень за одну секунду - приблизно в 30-100 разів потужніший, ніж звичайний персональний комп'ютер.

У свою чергу, головний вчений програми космічних станцій NASA Джулі Робінсон сказала, що особливий інтерес для приватного сектора, пов'язаний з цим комп'ютером, становить отримання високоякісних супутникових зображень землі для відстеження таких речей, як зростання посівів або розвідування нафти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що SpaceX привернула 350 млн доларів інвестицій і тепер оцінюється приблизно в 21 млрд доларів. Таким чином SpaceX, заснована Илоном Маском, стала однією з найдорожчих приватних компаній в світі.