ua en ru

SpaceX запускає ракету Falcon Heavy (наживо)

SpaceX запускає ракету Falcon Heavy (наживо) Фото: анімація запуску (скріншот з відео SpaceX)

Орієнтовний час запуску 22:45

Запуск ракети Falcon Heavy американської компанії SpaceX запланований орієнтовно на 22:45 за Київським часом (3:45 EST). Про це в Twitter повідомив глава компанії Ілон Маск.

Коли ракета відірветься від землі, вона стане найпотужнішою у світі діючою ракетою-носієм. Вона зможе виводити на орбіту майже 64 тонни корисного навантаження.

Повідомляється, що ракету запустять з вантажем у вигляді капсули, в якій перебуває особистий автомобіль засновника Space X і Tesla Ілона Маска - Tesla Roadster червоного кольору.

За трансляцією запуску можна буде стежити в онлайн.

Трансляція англійською

Трансляція російською

Запуск планували здійснити раніше, але його довелося відкласти на годину.

"Верхні атмосферні вітри наразі на 20% перевищують максимально допустиме навантаження. Чекаємо протягом години, щоб вітри зменшилися", - повідомив Маск.

Нагадаємо, компанія Space X вже провела тестування важкої ракети-носія Falcon Heavy. Ця ракета складається з трьох прискорювачів Falcon 9, на кожному з яких є 9 двигунів. Разом вони виробляють понад 5 млн фунтів тяги, рівну силі 18-ти "Боїнгам 747".

У компанії припускають, що в 2018 році Falcon Heavy виведе на орбіту вантажівку Dragon 2 (Crew Dragon), в якій будуть знаходитися два космічних туриста. Місія, відповідно до плану представників компанії, повинна буде здійснити тижневий політ навколо Місяця.