ua en ru

Створення ЦД на основі ВДЦП/МФС чи шляхом об'єднання НДУ з ВДЦП/МФС паралізує ринок, - оператор ринку

Для створення Центрального депозитарію (ЦД) на основі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів/Міжрегіонального фондового союзу (ВДЦП/МФС) або шляхом об'єднання національного депозитарію України (НДУ) з ВДЦП/МФС, навіть за умови згоди розробників систем обліку НДУ і ВДЦП, буде потрібно дуже тривалий період часу, що може фактично заблокувати обіг цінних паперів. Про це сказано в заяві НДУ.

Експерти НДУ відзначили, що системи обліку НДУ і ВДЦП побудовані і працюють кожна за своїм стандартом, отже, використовують різні принципи обліку, формування рахунків та ідентифікації зберігачів, пр. Тому об'єднати ці системи без згоди їх розробників фактично неможливо.

На думку фахівців НДУ, щоб створити ЦД шляхом злиття НДУ з ВДЦП/МФС слід завершити об'єднання ВДЦП та МФС. «Оскільки МФС, як юридична особа, до поточного часу існує, то говорити про завершилася реорганізації ВДЦП і МФС ні де-юре, ні де-факто не можна. МФС сьогодні є власником програмно-технічного комплексу, який ВДЦП використовує на правах оренди для здійснення депозитарної і розрахунково-клірингової діяльності», - сказано в заяві НДУ.

По-друге, слід внести суттєві зміни до чинного законодавства та нормативно-правові акти, що регулюють функціонування Національної депозитарної системи.

І по-третє, потрібно розробити програмно-технологічні рішення і засоби для стикування систем обліку ВДЦП і НДУ, а також для перекачування баз даних з системи обліку НДУ в систему обліку ВДЦП.