ua en ru

Створення кооперативів зупинить зникнення сіл з карти України, - Присяжнюк

У середньому з карти України щороку зникає 15 сіл. Змінити цю тенденцію і відродити села зможе тільки економічна мотивація сільських жителів, зокрема, розвиток кооперативного руху, на чому акцентує увагу Президент Віктор Янукович. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Ми сьогодні можемо спостерігати, як з карти України зникають села. І це дійсно невтішна тенденція, оскільки саме в сільській місцевості виробляється велика частина сільськогосподарської продукції. А відбуваються такі явища через те, що протягом 20 років ніхто не приділяв увагу розвитку сільських територій. Не дивно, що селяни втратили економічну мотивацію і почався процес урбанізації. Тому завдання нинішнього уряду і міністерства, яке я очолюю, - в корені змінити ситуацію», - зазначив Присяжнюк.

Міністр зазначив, що Президент чітко поставив завдання відродити сільські території, в тому числі, завдяки створенню мережі кооперативів, які дозволять вирішити селянам не тільки економічні, але й соціальні проблеми. «Тільки давши потужну мотивацію селянам, ми зможемо відродити соціально-економічну інфраструктуру сіл. Зараз ми запропонували селянам об'єднуватися в кооперативи і активно їм у цьому допомагаємо. Також ми вже не перший рік виплачуємо селянам дотації за збереження молодняку ВРХ і компенсуємо їм вартість придбання доїльних апаратів, щоб мотивувати їх займатися тваринництвом. А з цього року починаємо виплачувати дотацію за здачу худоби на переробні підприємства. Тому сподіваюся, що найближчим часом з карти України не зникне ні одне село, а навпаки, їх стане більше», - підкреслив Присяжнюк.

Нагадаємо, з 1991 р. в Україні зник 641 село, в тому числі, 40 селищ і 601 село. Основна причина скорочення кількості сіл і селищ - відсутність в них жителів або об'єднання з іншими населеними пунктами, або ж включення в межі міст або селищ міського типу. Найбільше сіл зникло в Київській, Полтавській та Житомирській областях, найменше - у Волинській, Черкаській та Закарпатській областях.