ua en ru

Створення Держбанку розвитку дозволить стимулювати бізнес доступними кредитами, - екс-заступник голови НБУ

Створення Державного банку розвитку (ДБР) повинно надати нового імпульсу українській економіці, вважає колишній заступник голови Національного банку України Олександр Савченко.

«Усі держави з високими темпами економічного розвитку мають свої банки розвитку, зокрема, вони є у Росії, Китаю, Німеччини та багатьох інших країн. Те, що зараз урядом створюється ДБР, власне, і є аналогом такої структури. Давно потрібно було створити один здоровий і потужний банк розвитку. Його завдання - підтримувати кредитування інфраструктурних проектів, малого та середнього бізнесу, проектів з енергопостачання через комерційні банки України», - сказав фінансист.

Савченко додав, що сьогодні в Україні немає фінансових структур, які б займалися фінансуванням малого і середнього бізнесу. «За тими ж інфраструктурним програмами потрібні кредитні лінії на багато мільярдів гривень, тому створення ДБР має стимулювати бізнес до розвитку, а банки, у свою чергу, - до фінансування підтримки підприємців», - зазначив екс-заступник голови НБУ.

Раніше НБУ повідомив, що 29,9% українських підприємств потребують кредитних коштів.

Нагадаємо, Державна програма активізації розвитку економіки України на 2013-2014 рр. передбачає створення в поточному році ДБР. Перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов прогнозує, що створення ДБР зробить реальним проведення модернізації виробничих потужностей країни.