ua en ru

Співвласник мережі "Козирна карта" Задорожний заявляє про тиск на його бізнес і просить притулку в Хорватії

Співвласник найбільшої в країні мережі ресторанів "Козирна карта" Андрій Задорожний, якого СБУ звинувачує у фінансових махінаціях, просить політичного притулку в Хорватії, оскільки на нього чинили тиск "впливові люди в Україні", що вимагають віддати половину мережі "Козирна карта". Про це пише "Комерсант-Україна".

Андрій Задорожний 25 січня подав скаргу до Конституційного суду Хорватії з проханням скасувати рішення про його екстрадицію в Україну, йдеться у зверненні Хорватської організації Гельсінкської групи до міністра юстиції країни Орсату Міленічу. Бізнесмен просить скасувати відповідне рішення Окружного суду Віковаре від 18 вересня 2012

Захист вже оскаржував рішення у Верховному суді Хорватії, але той відхилив апеляцію. "Немає ніяких доказів, що дозволяють сумніватися, що заявник скоїв кримінальний злочин", - сказано в рішенні суду.

В Україні Андрія Задорожного звинувачують у фінансових махінаціях. СБУ стверджує, що в 2007 р. бізнесмен взяв в Родовід Банку кредит на 5 млн дол. під заставу одного з ресторанів мережі "Козирна карта" - "Дежавю". Але в 2009 р. відбулася заміна застави, і замість ресторану були внесені фіктивні документи на земельну ділянку в Київській області. У липні минулого року Андрій Задорожний був оголошений в міжнародний розшук і затриманий в Хорватії. Зараз справу веде Головне слідче управління МВС.

Український адвокат Андрія Задорожного Олександр Тищенко в листі главі Хорватської організації Гельсінкської групи Івану Чичаку стверджує, що бізнесмен не знав про виведення з-під застави його майна.

"Ініціатива дострокового погашення кредиту виходила від самого банку, і всі документи підготували його співробітники. Задорожний не знайомий з співробітниками, які прийняли рішення про погашення його кредиту", - йдеться в листі.

Кримінальне переслідування Андрія Задорожного пов'язане з посяганнями на його бізнес, стверджує адвокат. Згідно його листа, з січня 2010 р. Задорожному почали надходити пропозиції від незнайомих осіб, що посилаються на "впливових людей в Україні" та вимагають передати їм близько половини мережі ресторанів "Козирна карта".

"Спочатку це були усні погрози, передані через друзів і родичів. Пізніше, коли він відмовився від такої пропозиції, на нього почали чинити тиск через правоохоронні органи", - стверджує Тищенко.

Тиском він називає, зокрема, рішення про закриття десяти ресторанів-дебаркадерів, пришвартований на набережній Дніпра в Києві.

Тим часом, як стверджують його партнери по бізнесу, в "Козирної карти" Андрій Задорожний володіє лише кількома ресторанами, а також 10% однойменної управлінської компанії.

На підтримку Задорожного виступили голова комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу ("Батьківщина") Микола Мартиненко та голова партії УДАР Віталій Кличко. Кличко попросив Івана Чичаку звернути увагу на справу Андрія Задорожного, так як він "знає цю людину давно і тільки з позитивної сторони" (йдеться в його листі).

Джерело видання, близьке до Андрія Задорожному, стверджує, що раніше Віталій Кличко через партнерів брав участь у бізнесі "Козирної карти".

"Наскільки мені відомі обставини переслідування правоохоронними органами Андрія Задорожного, він не може розраховувати на дотримання його прав і свобод правоохоронною системою", - заявляє Мартиненко у своєму зверненні до судді Окружного суду Віковаре.

Джерело видання в МВС, знайоме з матеріалами справи, стверджує, що політичного підгрунтя у справі Задорожного немає.

"Крім Андрія Задорожного, звинувачення пред'явлені колишньому заступнику голови правління Родовід Банку Юрію Дробноход, який сприяв висновку ліквідного майна з-під застави. Також активно опрацьовуємо версію про участь колишнього народного депутата Олександра Шепелєва. Але політики тут немає - вони діяли виключно в інтересах власного бізнесу ", - стверджує співрозмовник видання.

Згідно хорватському законодавству, якщо Конституційний суд відхилить вимогу захисників, відмовити в екстрадиції Андрія Задорожного зможе лише міністр юстиції Орсат Міленіч. Адвокат Задорожного Любо Вісковіч очікує рішення суду протягом найближчих 10 днів, а Хорватська організація Гельсінської групи вже звернулася до Міленічу з проханням заборонити видачу українського бізнесмена.

"Україна є країною, де бушує політичний конфлікт між так званими проросійськими і проукраїнськими політичними угрупованнями, вся тяжкість якого лягає на пересічних громадян. Поряд з Росією, Туреччиною та Румунією вона очолює список країн, які, на думку Ради Європи, США та європейських неурядових організацій , не можуть гарантувати правову безпеку своїх громадян ", - йдеться у зверненні.