ua en ru

Рада НБУ рекомендує обмежити сумою 100 тис. грн готівкові розрахунки для фізосіб

Рада Національного банку України (НБУ) рекомендує правлінню регулятора обмежити сумою 100 тис. грн готівкові розрахунки за участю фізичних осіб.

Рада Національного банку України (НБУ) рекомендує правлінню регулятора обмежити сумою 100 тис. грн готівкові розрахунки за участю фізичних осіб. Таке рішенням було прийнято за результатами чергового засідання Ради Нацбанку, повідомляє прес-служба НБУ.

"Розглянути можливість зменшення граничної суми розрахунків готівкою за участю фізичних осіб до 100 тис. грн", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, наразі граничний рівень готівкових розрахунків для фізосіб становить 150 тис. грн.

Крім того, Рада НБУ надала правлінню такі рекомендації.

- вимагати від акціонерів банків солідарної відповідальності за дії зі стабілізації їх діяльності;

- посилити контроль за виконанням банками вимог валютного законодавства та вживати адекватних заходів до порушників;

- активніше проводити роз'яснювальну роботу з населенням та суб'єктами економічної діяльності щодо дій Національного банку України;

- посилити координацію стратегічних комунікацій у сфері грошово-кредитної політики між усіма фінансовими регуляторами і урядом та розробити спільні заходи щодо послаблення існуючих ризиків економічного розвитку;

- через використання засобів та методів грошово-кредитної політики сприяти відновленню ресурсної бази банків та стимулювати своєчасне та повне повернення коштів рефінансування.