ua en ru

Рада глав МЗС ЄС 20 жовтня обговорить ситуацію в Україні і можливу допомогу

Рада міністрыв закордонних справ країн Європейського Союзу на своєму засіданні в понеділок, 20 жовтня, в Люксембурзі обговорить ситуацію в Україні.

Рада міністрыв закордонних справ країн Європейського Союзу на своєму засіданні в понеділок, 20 жовтня, в Люксембурзі обговорить ситуацію в Україні. Про це повідомив сьогодні журналістам у Брюсселі високопоставлений європейський дипломат, передає "ЄС-плюс".

"Останнім пунктом порядку денного перед закінченням засідання Ради буде ситуація в Україні. У нас будуть схвалені висновки", - сказав він.

Дипломат зазначив, що в ході засідання міністри обговорять результати останніх зустрічей в Мілані в рамках саміту АСЕМ.

"Два президенти - Жозе Мануель Баррозу та Герман ван Ромпой вже зустрічалися з Президентом України Петром Порошенко вчора, і беруть участь сьогодні в широкій зустрічі під головуванням прем'єр-міністра Італії з участю Петра Порошенка, Володимира Путіна, лідерів Франції, Німеччини та Великобританії", - нагадав дипломат.

Він також повідомив, що в рамках обговорення ситуації в Україні міністри оцінять можливий внесок ЄС у реалізацію мінських угод і, передусім, угоди про припинення вогню.

Крім того, міністри обговорять можливу допомогу спостерігачам ОБСЄ в Україні, кількість яких зараз збільшується, питання посилення охорони українських кордонів, гуманітарної допомоги та реконструкції східних регіонів України.

Крім того, міністри обговорять реалізацію угоди про зону вільної торгівлі з Україною і триваючі тристоронні переговори про врегулювання постачань газу між ЄС, Україною і Росією.

Нагадаємо, сьогодні вранці в Мілані вже пройшла зустріч по Україні. Крім Путіна і Порошенко в ній взяли участь канцлер ФРН Ангела Меркель, Президенти США і Франції Барак Обама і Франсуа Олланд, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, прем'єр Італії Маттео Ренці, глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу і голова Європейської ради Херман Ван Ромпей.

При цьому прем'єр Італії позитивно оцінив проведені переговори, назвавши їх конструктивними.