ua en ru

Рада Європи презентувала результати опитування українців щодо порушень на виборах

Рада Європи презентувала результати опитування українців щодо порушень на виборах Фото: вибори (УНІАН)

Більшість українців стикалися з незаконною агітацією на виборах

Рада Європи представила результати опитування громадськості щодо виборчих правопорушень. Про це під час прес-конференції повідомив представник офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, передає кореспондент РБК-Україна.

"Рада Європи представляє результати опитування громадської думки щодо виборчих правопорушень", - заявив Енберг.

Так, за словами старшого дослідника GFK Ukraine Тетяни Костюченко, 68% українців незадоволені чесністю виборчого процесу і лише 19% задоволені.

"По-перше, хоча б з одним типом порушень стикалися 2/3 громадян України, і це - незаконна агітація. 13% стикалися з підкупом виборців. 6% опитаних погодилися б продати свій голос. 68% в цілому незадоволені чесністю виборчого процесу", - сказала вона.

За її словами, основними причинами порушень стали бідність, відсутність розуміння про покарання, низька поінформованість про продаж голосів і надлишок такої діяльності.

"Тільки 14% українців знають про кримінальної відповідальності для виборців, які продають свої голоси, і лише 18% українців чули про випадки притягнення до відповідальності тих, хто порушив виборче законодавство", - додала вона.

За результатами опитування, більшість громадян погодилися б продати свій голос через незадовільний матеріальний стан. На другому місці розчарування в результатах виборів і спроби отримати хоч якісь вигоди.

Найбільший відсоток респондентів, які заперечно відповіли на питання про готовність продати свій голос - на заході України (83%)

Опитування проводилося в червні-липні 2017 року в усіх регіонах (крім АР Крим та окремих районів Донецької і Луганської областей).

altalt

Фото: опитування Ради Європи (РБК-Україна)

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в разі виконання "мінських домовленостей", протягом наступного року український уряд може повернути контроль над окупованими територіями Донбасу. Ймовірно, населення цих територій зможе взяти участь у президентських і парламентських виборах в 2019 році.