ua en ru

Радбез ООН виступає за проведення переговорів щодо ситуації на Донбасі в женевському форматі

Радбез ООН виступає за проведення переговорів щодо ситуації на Донбасі в женевському форматі

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй виступає за якнайшвидше скликання переговорів щодо конфліктної ситуації на Донбасі в женевському форматі - за участі України, Європейського Союзу, США та Росії. Про це заявив заступник генерального секретаря ООН Джефрі Фельтман під час позачергового засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого обстрілу Маріуполя бойовиками 24 січня.

"Я знову заявляю про наш заклик щрдо скликання переговорів в женевському форматі", - заявив Фельтман.

Фельтман також звернув увагу на необхідність дотримання усіма сторонами конфлікту Мінських домовленостей і припинення вогню на Донбасі заради збереження життів мирних жителів.

Крім того, він заявив про необхідність проведення якнайшвидше тристоронньої зустрічі контактної групи, яка змогла б забезпечити як можна більш швидку реальну імплементацію Мінських домовленостей.

Росію він закликав чинити тиск на бойовиків самопроголошених "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки", що могло б гарантувати дотримання режиму тиші.

Фельтман також звернув увагу на те, що Україна є стороною, що захищається, в даному конфлікті і повинна зберігати цю позицію, згадавши при цьому, що система "превентивних ударів", запропонована міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим є неприпустимим заходом.

Нагадаємо, під час сьогоднішнього засідання Радбезу ООН постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін звинуватив Україну у блокуванні проведення засідання контактної групи в Мінську.