ua en ru

Радбез ООН сьогодні знову винесе на голосування резолюцію по Сирії

Радбез ООН сьогодні знову винесе на голосування резолюцію по Сирії Фото: засідання Радбезу ООН

Текст резолюції містить заклик до Сирії надати слідчим ООН доступ до всіх авіабаз

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй у середу, 12 квітня, винесе на голосування проект резолюції, щоб закликати сирійський уряд до співпраці у розслідуванні хімічної атаки, яка сталася минулого тижня в провінції Ідліб. Про це повідомляє AFP з посиланням на офіційних осіб США.

Велика Британія, Франція та Сполучені Штати виступили з проектом документа, який був трохи переглянутий у порівнянні з попереднім текстом, поданим минулого тижня у відповідь на хіматаку в Сирії.

Голосування заплановане на 19:00 за Грінвічем (21:00 за київським часом).

Зазначають, що держсекретар США Рекс Тіллерсон зараз знаходиться в Москві з метою переконати Росію переглянути свою підтримку сирійського президента Башара Асада.

За словами джерел агентства, очікується, що Росія скористається своїм правом вето. Вже у восьмий раз Москва вдалася до використання права вето в Раді Безпеки для блокування дій проти Сирії.

Проект резолюції засуджує використання хімічної зброї в Хан-Шейхуні. У тексті виражається повна підтримка слідчим з Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО), якій доручено визначити, хто несе відповідальність за напади.

Також у тексті міститься заклик до сирійського уряду представити плани польотів, журнали польотів та іншу інформацію про його військові дії, передати імена командирів повітряних суден та надати слідчим ООН доступ до всіх авіабаз.

Нагадаємо, Меркель назвала скандалом відсутність резолюції ООН по хімічній атаці в Сирії.