ua en ru

Радбез ООН проводить засідання по Сирії: онлайн-трансляція

Радбез ООН проводить засідання по Сирії: онлайн-трансляція Фото: засідання Радбезу ООН (unmultimedia.org)

Радбез ООН раніше провів екстрене засідання по Сирії

Рада безпеки ООН сьогодні, 13 квітня 2018 року, проводить ініційоване Російською Федерацією засідання щодо ситуації в Сирії.

У сирійській Думі відбулася хімічна атака

Сирійська армія 6 квітня 2018 року здійснила масовані атаки з повітря на місто Дума. За даними спостерігачів Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, російські та сирійські літаки завдали щонайменше дванадцять авіаударів. Пізніше Сирійське американське медичне товариство, яке займається наданням медичної допомоги, повідомило, що в лікарню Думи потрапила хлорна бомба.

Пізніше у Всесвітній організації охорони здоров'я повідомили, що у 500 постраждалих в результаті авіаударів у Думі виявили симптоми отруєння хімічною речовиною. Крім того, ВООЗ повідомила про ймовірну загибель 70 осіб.

Розслідуванням застосування хімзброї в сирійській Думі зайнялася Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ).

Світові лідери засудили хіматаку в Сирії

Зокрема, президент США Дональд Трамп 9 квітня 2018 року заявив, що засуджує хіматаку в Сирії і заявив, що протягом найближчих 24-48 годин буде прийнято рішення про заходи у відповідь. Повідомлялося також, що Трамп вважає Москву і режим президента Сирії Башара Асада відповідальними за хіматаку в Думі.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що всі наявні дані свідчать про відповідальність режиму Асада за хімічну атаку в Думі.

Генсек НАТО Йєнс Столтенберг закликав забезпечити доступ міжнародним спостерігачам до місця хіматаки в Сирії.

Через ситацію в Сирії 9 квітня 2018 року було проведено екстрене засідання Радбезу ООН. Зокрема, Франція в ході засідання прямо звинуватила сирійський уряд в хіматаці.

Екстрене засідання ООН по Сирії відбулося 9 квітня

Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав Радбез ООН проявити єдність і подвоїти зусилля з узгодження спецмеханізмаму по встановленню відповідальності за застосування хімічної зброї в Сирії.

На голосування було поставлено американський проект резолюції, а потім - два російських проекти.

В американському проекті резолюції йшлося про створення незалежного механізму розслідування. Разом з тим, постпред РФ при ООН заявив, що він містить спробу відтворити колишній механізм розслідування, "який себе дискредитував". За підсумками голосування резолюцію підтримали 12 членів Радбезу ООН, 2 проти, 1 утримався. В результаті, резолюція США була заветована Росією. Таким чином, РФ в 12-й раз застосувала право вето при голосуванні по резолюціям по Сирії.

Російську резолюцію також не підтримали, за неї проголосували 6 членів Радбезу, 7 - проти, ще 2 - утрималися. Зокрема, представник Великобританії заявив, що російський проект резолюції не підтримали, тому що "в ньому суверенна держава стоїть вище міжнародного права". Не підтримали на Радбезі і другий проект РФ.

Постпред США Ніккі Хейлі заявляла, що США в своїй резолюції врахували всі побажання Росії, крім двох: Росія хотіла сама затверджувати слідчих і пропонувала, щоб Радбез ООН розглядав всі доповіді до їх опублікування.

США заявили про можливу військову операцію у відповідь на ситуацію в Сирії

Президент США Дональд Трамп повідомив, що Росія має намір збивати всі американські ракети, випущені по Сирії. При цьому американський президент закликав РФ приготуватися до того, що такі атаки будуть. Пізніше він додав, що атаки можуть бути "дуже скоро або не дуже скоро".

У свою чергу, в Росії заявили, що військова лінія зв'язку між США та РФ щодо Сирії перебуває в "активному стані".

Разом з тим, Канада і Німеччина заявили, що брати участь у можливій операції в Сирії не будуть. Тоді як прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила про готовність дозволити участь країни в ударі по Сирії без згоди парламенту.