ua en ru

Радбез ООН не ухвалив резолюцію щодо застосування хімічної зброї в Сирії

Радбез ООН не ухвалив резолюцію щодо застосування хімічної зброї в Сирії Фото: Радбез ООН

РФ не підтримала документ, оскільки не бачить у ньому "особливої необхідності"

Проект резолюції Британії, США і Франції, який закликає провести розслідування застосування хімзброї в сирійській провінції Ідліб, не був винесений на голосування під час екстреного засідання Ради безпеки ООН. Про це йдеться в повідомленні Центру новин ООН.

"Все, що нам відомо, дозволяє зробити висновок про те, що в ході вчорашнього нападу хімічну зброю було використано режимом Ассада. Ми знаємо, що раніше Ассад вже застосовував таку зброю проти сирійців. Це було підтверджено незалежною групою слідчих", - сказала постійний представник США Ніккі Хейлі.

За словами високого представника з питань роззброєння Кіма Он Су, якщо інформація про цей інцидент в Ідлібі буде підтверджена, то "він стане найбільшим нападом із застосуванням хімічної зброї в Сирії з часу трагедії в Східній Гуті у серпні 2013 року".

Тим не менш, заступник Постійного представника Російської Федерації при ООН Володимир Сафронков заявив, що "особливої необхідності в прийнятті резолюції на даному етапі немає.

Він також вважає, що "раніше прийнятих рішень цілком достатньо для проведення ретельного розслідування інциденту".

"Але якщо комусь із членів Ради Безпеки здається, що резолюція абсолютно необхідна, то вона повинна бути зовсім інший, ніж той, що представлений проект", - сказав представник Росії.

Також Сафронков підкреслив, що Росія дотримується чіткої і однозначної позиції: використання хімічної зброї ким би то не було абсолютно неприпустимо ні за яких обставин. Він заявив, що винні у скоєнні таких злочинів мають бути притягнуті до відповідальності.

Крім цього, представник Росії в ООН відкинув звинувачення США, Великобританія та інших країн, заявивши, що Дамаск зацікавлений у неупередженому розслідуванні інциденту і просить негайно направити на місце події експертів ОЗХО.

Нагадаємо, Трамп розкритикував уряд Сирії через хіматаки в Ідлібі.