ua en ru

Соцопитування: В Харкові лідирують партії місцевих еліт

Перемогу на місцевих виборах Харкова можуть здобути партії місцевих еліт. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Центром досліджень і комунікацій Active group.

За даними дослідження, у першу трійку лідерів електоральних симпатій увійшли дві непарламентські сили - "Відродження" та "Наш край". Так, лідером стала партія "Відродження" - 13,9% голосів опитаних (18,8% від тих, хто визначився). На другому місці розташувався "Опозиційний блок" з результатом 13,1% (18,4%), хоча участі у виборах в Харкові він не приймає. Замикає трійку лідерів "Наш край" - 12,8% (18,4%). Враховуючи похибку дослідження в 2,5%, ці результати можна вважати практично однаковими.

Далі з великим відривом йдуть Об'єднання "Самопоміч", за яке віддали б свій голос 6,4% опитаних (9,2% серед тих, хто визначився), "Батьківщина" - 5,1% (7,1%) та "Солідарність" - 4,7% (6,7%). Партія "Укроп" отримала симпатії 3,1% опитаних (4,4% визначилися). За словами експерта Олексія Голобуцького, ці дані - свідчення кризи парламентських партій на Сході і Півдні.

Результати опитування показують, що на симпатії жителів Харкова впливає позиція партії та її лідера у вирішенні міських проблем (36,3%), програма політсили (31,6%) і особистість лідера (27,4%). А ось позиція партії загальнонаціональних питань важлива лише для 23,6% опитаних.

Як зазначив Голобуцький, ці дані вкотре підтверджують, що на місцевих виборах люди обирають партії місцевих лідерів.

"Голоси "Опоблока" напевно поділять "Наш край" і "Відродження". Інтригою на виборах стане те, кому дістануться симпатії харків'ян, які ще не визначилися з вибором - їх майже чверть (23,4%)", - заявив експерт.

Що стосується виборів міського голови Харкова, то лідерами симпатій виборців стали Геннадій Кернес ("Відродження") - за нього готові проголосувати 39,9% харків'ян, і Олександр Фельдман ("Наш край") з результатом 16%. За словами політичного експерта Віталія Бали, рейтинг представника "Нашого краю" може зрости після заворушень, що виникли в середу, 23 вересня, навколо засідання міськради, яке штурмували близько двох сотень людей у балаклавах.

"У Фельдмана репутація неконфліктного політика. Так що люди, побоюючись заворушень у місті, можуть віддати голоси йому", - зазначив експерт.

У той же час, якщо Фельдман не висуне свою кандидатуру на виборах, то реальної боротьби за крісло мера в місті не буде.

Дослідження "Харків на старті виборчої кампанії" проведене Центром досліджень і комунікацій Active group методом індивідуального вуличного інтерв'ю 12-13 вересня. Було опитано 1587 респондентів у віці старше 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,5%.