ua en ru

Кабмін вніс зміни в програму житлових субсидій

Кабмін вніс зміни в програму житлових субсидій Фото: міністр соціальної політики України Андрій Рева (msp.gov.ua)

Уряд наблизив соціальні нормативи газу до реального споживання послуги

Кабінет міністрів України адаптував соціальний стан громадян до дати призначення субсидії, а також наблизив соціальні нормативи газу до реального споживання послуги. Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева, передає прес-служба уряду.

За його словами, до Кабінету міністрів надходили звернення громадян, які скаржилися, що під час нарахування субсидій до уваги беруться минулорічні доходи.

"Це об’єктивно. Бо, громадянин, наприклад, весь минулий рік працював і отримував високу заробітну плату. У цьому році з тих чи інших причин звільнився з роботи і потребує допомоги в оплаті комуналки з об’єктивних причин. Соціально несправедливо брати до уваги його минулорічні доходи, коли він міг самотужки сплачувати рахунки за тепло, електроенергію та воду. Тому уряд пішов назустріч таким людям, адаптуючи їх соціальний стан до дати призначення субсидії", - сказав Рева.

Крім того, прес-служба уряду зазначає, що у травні-червні цього року виникли затримки з перепризначенням субсидій на літній період, бо фіскальна служба не змогла вчасно надати інформацію про доходи громадян за I квартал цього року. В Кабміні заявляють, що цей аспект також враховано.

"На новий опалювальний сезон - з 1 жовтня 2017 року - при розрахунку розміру субсидії будуть враховані доходи громадян за I і II квартал 2017 року, а на неопалювальний період - з 1 травня 2018 року - за III і IV квартал 2017 року", - говориться в повідомленні.

Підкреслюється, що уряд наблизив соціальні нормативи газу на приготування їжі та підігрів води до фактичного споживання цих послуг.

"Рівень оснащеності індивідуальними лічильниками газу є поки низьким. А там, де він є, статистика каже, що соціальні нормативи є завищеним - сім'я стільки не споживає. То чому повинна платити за нормативами? Уряд проаналізував ситуацію і наблизив соціальні норматив газу на приготування їжі та підігрів води до фактичного споживання послуги", - заявив Рева.

З 1 жовтня 2017 року діятимуть такі соціальні нормативи на газ:

  • на газову плиту (приготування їжі) - 3,3 куб. м на особу;
  • на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) - 5,4 куб. м на особу;
  • на газову плиту та водонагрівач – 10,5 куб. м на особу.

Крім того, за такими нормами формуватимуться рахунки для тих сімей, у яких немає лічильників на газ, та які не є субсидіантами, зазначає прес-служба Кабміну.

Нагадаємо, раніше прем`єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в держбюджеті додатково передбачені 14 млрд 100 млн грн на субсидії.