ua en ru

Співробітників Бундесбанку і авіакомпанії Lufthansa звинуватили у виготовленні фальшивих монет

Співробітники німецького центробанку (Бундесбанк) і авіакомпанії Lufthansa об'єдналися в організоване злочинне угруповання (ОЗУ), яка займалася відновленням у Китаї утилізованих в Німеччині монет євро, повідомили німецькі правоохоронні органи. Збиток від діяльності цієї банди шахраїв склав не менше 20 млн євро, пише РБК daily з посиланням на німецьку пресу.
За даними газети Bild, саме передбачуваний багатомільйонний збиток, нанесений німецької скарбниці, і став нині приводом до проведення в середу органами слідства численних обшуків, зокрема в квартирах працівників Бундесбанку і Lufthansa. Злочинна група діяла за добре відпрацьованою схемою: утилізованих в надрах центробанку монети євро закуповувалися там як лом і відправлялися в Китай. Тут, в Піднебесній, місцеві умільці реставрували монети до первозданного вигляду, а потім за допомогою стюардес Lufthansa контрабандою перевозили їх назад до Німеччини. На останньому етапі члени ОЗУ, які працювали в Бундесбанку, тут же обмінювали відновлені в КНР монети на звичайні паперові купюри євро.
У ході проведеної в середу серії обшуків в регіоні Рейн-Майн - одному з найважливіших економічних районів Німеччини, в якому живе і працює 5,5 млн людей, - за підозрою в участі у банківсько-авіаційному ОЗУ було затримано шість осіб. Слідчі вважають, що завданий казні збиток становить не менше 20 млн євро.
Можливим цей злочин став через саму технологію утилізації Бундесбанком ФРН монет євро, які вилучаються з обігу. Німецький центробанк регулярно приймає великі обсяги монет і приводить їх в остаточну непридатність шляхом відділення мідно-нікелевої серцевини монети від її обода з латуні. Потім цей металобрухт продається з аукціону, який організовує державна фірма VEBEG.