ua en ru

Співробітники УБОЗ Донецької області знешкодили групу стільникових шахраїв

Співробітники УБОЗ Донецької області виявили і знешкодили групу "фродерів" - стільникових шахраїв. Про це пише видання "Дзеркало тижня. Україна".
Всього в групу входили п'ятеро осіб: двоє - з Донецька, троє - з Красного Лиману. Шахраї оформляли контрактні підключення на підставних осіб, після чого телефон з SIM-картою підключали до комп'ютера і за допомогою спеціальної програми ставили в режим безперервного дзвінка на заздалегідь орендовані номера платних сервісів за кордоном (аналог українських 8-800 та 8-900).
Частина плати за здійснені дзвінки у вигляді комісійних перераховувалася офшорній компанії, зареєстрованої авторами схеми в Панамі.
До того, як оператор в Україні блокував номер за борги, телефон встигав "надзвонити" на 150-200 тис. грн.
"Попередньо SIM-картці давали, як вони це називали, "відлежатися". Тобто, періодично відбувалися дзвінки, регулярно вносилася плата - картці створювали позитивну кредитну історію", - розповів слідчий УБОЗ Донецької області Ярослав Ющенко.
За три роки злочинної діяльності зловмисники завдали українським мобільним операторам збитків на загальну суму 16,5 млн грн.
В даний час всі вони заарештовані, йде судовий процес.
За словами слідчого, це перший випадок успішної боротьби з "фродерством" на території країн СНД і ближнього зарубіжжя. Зараз донецьким досвідом активно цікавиться поліція Росії, де шахраї також доставляють масу проблем стільниковим операторам.