ua en ru

Співпраця України з Shell і Chevron триває, незважаючи на політичні катаклізми, - експерт

Незважаючи на політичну кризу, уряд під керівництвом в.о. прем'єр -міністра Сергія Арбузова продовжує роботу над розвитком економіки і розробкою законодавства у цій сфері. Про це заявив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, коментуючи заяву президента Американської торговельної палати в Україні Бернарда Кейсі.

Він раніше заявив, що угода з Росією про зниження цін на газ не завадить Україні розвивати власний видобуток блакитного палива.

Охрименко відзначив, що Арбузов займає послідовну позицію, і займається реалізацією реформ для активізації економічної активності в країні.

"Для проведення економічних реформ не буває вдалого чи невдалого часу. Навіть зараз, незважаючи на всі політичні катаклізми, уряд України на чолі з в.о. прем'єр-міністра Сергієм Арбузовим розробляє законопроекти із залученням консультантів і фахівців з США для того, щоб нові закони могли реально поліпшити інвестиційний клімат України", - сказав Охріменко.

Він додав, що закордонні партнери України високо оцінюють здобутки уряду в сфері проведення реформ в країні, в той час як опозиція зайняла деструктивну позицію, хоча могла б працювати в парламенті над законами, які активізували б економіку.

"Опозиція робить усе можливе, щоб знищити і розвалити економіку України. Водночас уряд, незважаючи на свій статус "в.о.", продовжує працювати в нормальному режимі, і його дії позитивно оцінюються представниками ділових кіл США. Якби опозиція дійсно хотіла зростання добробуту українців, вона б не займалася погромами, а реально допомагала у Верховній Раді приймати закони, які можуть поліпшити інвестиційну привабливість України. Але вона явно цього не хоче", - сказав економіст.

Охрименко відзначив, що незважаючи на критику з боку опозиції щодо україно-російської угоди про зниження ціни на газ, західні партнери України позитивно оцінюють такий крок і відзначають, що досягнута домовленість не зменшує значення власного видобутку газу, що пов'язано з передбаченою можливістю щоквартального перегляду цін.

"Незважаючи на всю істерику, яку підняла опозиція щодо чинної влади, представники керівництва США не вважають, що уряд України зробило помилку, уклавши угоду з Росією", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, раніше Сергій Арбузов доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів і Міністерству доходів і зборів активізувати діалог з іноземними інвесторами, незважаючи на політичні події в країні. Президент АТП Бернард Кейсі сказав, що поточні економічні події можуть стимулювати уряд до більш активної реалізації економічних реформ.