ua en ru

Повідомлення про підкуп "свободівців" - це чорний піар під час передвиборчих перегонів, - експерт

Те, що в пресі почали оприлюднюватись різноманітні компрометуючі документи, у тому числі й так звана "розписка Льовочкіна", свідчать лише про те, що передвиборча гонка в Україні у розпалі. Про це заявив заступник голови Комітету виборців України Віталій Тесленко.

Він нагадав, що минулого тижня у ЗМІ з'явилася інформація, що серед межигірських документів було знайдено розписку за підписом депутата Віталія Грушевського в отриманні 50 тис. долл. для виводу 5-7 народних депутатів із фракції "Свобода". Окрім підпису Грушевського на розписці також значилися ініціали "С.Л.". Так, політолог Олександр Палій висловив припущення, що за ними може приховуватися екс-голова Адміністрації Президента Януковича - Сергій Льовочкин.

"Це все нагадує брудну політичну гру, тому що з моменту підняття "межигірських архівів Януковича" з-під води минуло сім місяців, а "висохла" лише ця розписка та ще декілька документів? Впевнений, чим ближче до 26 жовтня, тим більше "архівних" документів буде з'являтися, причому проти різноманітних політичних сил та їх окремих представників", - каже Тесленко.

По-друге, на думку експерта, цей факт, також може виявитись помстою зі сторони політичних опонентів за підтримку націоналістами закону "Про очищення влади".

"Якщо спроба підкупу мала місце, вона, вочевидь, не вдалася - оскільки фракція "Свобода" увесь час голосує одностайно, у тому числі й за закон про люстрацію. Усі 35 нардепів підтримали його і в першому, і в другому читанні. В іншому б випадку не було одностайності при прийнятті будь-яких рішень. Вочевидь, хтось вирішив у такий спосіб скомпрометувати самих "свободівців". Мовляв, і їх таких чесних та принципових треба люструвати", - припускає експерт.

Третім варіантом, може бути спроба посварити "Свободу" із президентом, тому що у часі дивним чином співпали дві речі: з одного боку, "свободівців" нібито піймали на "тушкуванні", а з другого - президент заявив, що не допустить того, щоб по новій ВР гуляли гроші для підкупу депутатів, пояснив Тесленко.

"Одним словом, хтось намагається за рахунок дискредитації політичних опонентів уникнути процесу люстрації чи позбутися конкурентів у передвиборчій кампанії", - вважає експерт.