ua en ru

Угоду про асоціацію між Україною та ЄС навряд чи буде підписано до виборів-2012, - депутат Європарламенту

Угода про асоціацію між Україною та ЄС буде парафована, але навряд чи її підпишуть до парламентських виборів. Про це у своєму блозі повідомив депутат Європарламенту Марек Сівець, посилаючись на розмову із президентом Єврокомісії Жозе-Маунелем Баррозу, передає "5 канал".

Баррозу планує довести цю тезу до Президента України Віктора Януковича на прийдешній зустрічі у Сеулі, де обидва перебуватимуть на саміті з питань ядерної безпеки.

На парафування угоди Україна може розраховувати вже 30-го березня, однак, за словами Сівця, це не означає, що євроінтеграція почала просуватися.

Нагадаємо, раніше комісар ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Брюссель розглядає можливість підписання УА з Україною восени 2012 р. Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський також сподівається, що угода про асоціацію з ЄС буде підписана до кінця поточного року.

Проте, як заявила Єврокомісія, позиція Брюсселя щодо підписання УА з Україною залишається незмінною - з огляду на політичну ситуацію в країні. 5 березня в газеті New York Times дипломати з п'яти європейських країн опублікували відкритий лист, в якому висловили впевненість у тому, що Україна заблокувала УА з ЄС. На думку дипломатів, ключ від зближення з ЄС зараз тримає українське керівництво.

Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Натомість було схвалено рішення про те, що новий документ, який регламентує відносини України і ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".