ua en ru

Угода між Україною та Польщею про соцзабезпечення сприятиме посиленню захисту українців за кордоном, - Королевська

Ратифікація Верховною Радою України угоди між Україною та Польщею про соціальне забезпечення сприятиме посиленню соціального захисту українців, які їдуть тимчасово на роботу або на постійне проживання за кордон. Про це заявила міністр соціальної політики України Наталія Королевська, повідомила прес-служба мінсоцполітики.

"Це рішення - черговий крок до соціального захисту наших громадян, які їдуть тимчасово на роботу або на постійне проживання за кордон. Ми вже маємо аналогічні угоди з 8 країнами, серед яких Іспанія, Португалія, Болгарія та інші держави. На завершальному етапі ратифікації аналогічний документ із Ізраїлем, а з Сербією та Люксембургом ми знаходимося на стадії перемовин", - сказала вона.

Королевська відзначила, що ратифікований документ регулює питання виплат у рамках загальнообов'язкового державного соціального страхування, що стосується пенсій, нещасних випадків на виробництві, безробіття, хвороб та вагітності і пологів.

"Це рішення сприятиме захисту соціально-трудових прав громадян України, які на законних підставах працюють у Польщі. Це також дозволить зберегти набуті згідно із польським законодавством права на соціальне забезпечення після завершення трудової діяльності і повернення до України, що, у свою чергу, сприятиме мотивації для їх законного працевлаштування та повернення", - сказала вона.

"Ми повністю підтримуємо ініціативу, яка була висловлена на початку року у листі Міністра праці та соціальної політики Польщі щодо проведення консультацій з розробки можливих спільних форм співпраці у сфері трудової міграції, з урахуванням змін у законодавстві Польщі", - сказала вона.

Королевська також відзначила, що Мінсоцполітики готове до всебічного співробітництва з Польською стороною у соціально-трудовій сфері, а також зацікавлене у можливому залученні досвіду Польщі у соціальних питаннях.