ua en ru

Сполучені Штати ветували резолюцію Радбезу ООН по Єрусалиму

Сполучені Штати ветували резолюцію Радбезу ООН по Єрусалиму Фото: Радбез ООН (flickr.com/poroshenkopetro)

Решта 14 членів Радбезу проголосували за розроблену Єгиптом резолюцію

Сполучені Штати Америки наклали вето на резолюцію Ради безпеки Організації об'єднаних націй (ООН), що відкидає визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. Про це повідомляє Reuters.

"США заблокували резолюцію Радбезу ООН по Єрусалиму. Решта 14 членів Радбезу проголосували за розроблену Єгиптом резолюцію, в якій конкретно не згадувалися Штати або глава США Дональд Трамп, але які висловили "глибокий жаль щодо недавніх рішень, що стосуються статусу Єрусалиму", - йдеться в повідомленні.

За словами постійного представника США при ООН Ніккі Хейлі, це було перше вето, накладене США в Раді безпеки за більш ніж 6 років.

"Те, що ми бачили тут в Раді безпеки - образа. Це не буде забутим. Той факт, що це право вето робиться на захист суверенітету США і захист ролі Америки у близькосхідному мирному процесі, не є джерелом збентеження для нас; це повинно збентежити решту Радбезу", - заявила Хейлі.

У проекті резолюції ООН було підтверджено, що будь-які рішення та дії, які припускають змінити характер, статус або демографічний склад Єрусалиму не мають юридичної сили, є недійсними і мають бути скасовані відповідно до резолюцій ООН.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на голосування Ради безпеки ООН був винесений проект резолюції, що виражає "глибоке розчарування недавнім рішенням щодо статусу Єрусалиму", в якому, однак, не називаються конкретні держави і посадові особи.