ua en ru

Сочі 2014: Навальний підрахував витрати на Олімпіаду

Російський опозиціонер, лідер "Народного альянсу" Олексій Навальний і його "Фонд боротьби з корупцією" підрахували витрати на Олімпіаду у Сочі, визначивши джерела цих інвестицій.

Російський опозиціонер, лідер "Народного альянсу" Олексій Навальний і його "Фонд боротьби з корупцією" підрахували витрати на Олімпіаду у Сочі, визначивши джерела цих інвестицій. Інформація доступна на сайті sochi.fbk.info., який являє собою карту-енциклопедію ігор, де позначені основні спортивні, інфраструктурні та екологічні об'єкти. Там можна знайти і відомості про вартість об'єкта в порівнянні з аналогами.

Згідно з повідомленням, вартість як мінімум 10 об'єктів завищена в 1,5-2,5 рази. Наприклад, стадіон "Фішт" обійшовся дорожче світових аналогів в 2,5 рази в розрахунку на глядацьке місце, а ціна суміщеної дороги Адлер - Червона Поляна завищена майже у 2 рази.

Будівництво дороги Навальний назвав наймасштабнішим "розпилом" Олімпіади. Як наголошується на сайті, на суму завищення вартості можна було купити холодильник кожному жителю Краснодарського краю

"Це найдорожчий об'єкт усієї Олімпіади. Основні підрядники по цій дорозі - друзі Путіна Тимченко і Ротенберг, і вартість цієї дороги завищена за вкрай консервативною оцінкою в 1,8 рази. Для об'єкта вартістю майже 10 млрд дол. це досить суттєве завищення. Це перевищення ціни на декілька мільярдів доларів, що нічим не може бути пояснено, крім як прямий корупцією", - вважає Навальний.

Льодовий палац "Великий" вартістю 9,9 млрд руб. опинився в 2,4 рази дорожче аналогів. Глядацьке місце там обійшлося в 825 тис. рублів. За даними команди Навального, абсолютна сума завищення вартості порівняно з іншими хокейними аренами - 5,7 млрд руб. При цьому підрядчиком об'єкту була компанія "Мостовик", раніше не займалася будівництвом спортивних об'єктів.